Gyimesi a Most-Hidat bírálja a KKA pénzosztása miatt

Gyimesi a Most-Hidat bírálja a KKA pénzosztása miatt

Súlyos anyagi visszaélések gyanúja merült fel a Kisebbségi Kulturális Alapnál (KKA – Kultminor) – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Gyimesi György, az OĽANO parlamenti képviselője. Gyimesi szerint az alap egyes bírálóbizottságaiban a Most-Híd jelöltjei ültek, és a párthoz kötődő szervezeteknek ítéltek meg támogatást. A Most-Híd visszautasította Gyimesi állításait és felszólította, hagyjon fel a szlovákiai magyar kulturális élet képviselőinek gyanúsítgatásával. A párt állásfoglalását Magdeme Klára szóvivő küldte el a TASR hírügynökségnek.

A Most-Híd hangsúlyozza, a bizottságok tagjait nem politikusok jelölik, hanem kulturális szervezetek. A Most-Híd szerint Gyimesi korlátozni akarja a KKA függetlenségét, politikai ellenőrzés alá akarja vonni, és attól sem riad vissza, hogy rágalmazza a kisebbségi kulturális élet képviselőit és megkérdőjelezze a szakmai bizottságok tagjainak munkáját.

Gyimesi azt állítja, nem az egyes projektek támogatását vagy a művészek tevékenységét akarja megkérdőjelezni, hanem arra akar rámutatni, hogy egy szűk csoport osztotta egymás között a pénzt az alapnál, és a Most-Hídhoz kötődő szervezeteket vagy személyeket is támogattak.

Szerinte ezt a szűk csoportot Rigó Konrád, a párt elnökségi tagja irányította. Gyimesi konkrét projekteket és összegeket is említett. „Beke Zsolt az egyik bírálóbizottság tagjaként 7400 eurót ítélt meg saját magának, mint fizikai személynek. Egy polgári társulás előkészítő bizottságának tagjaként pedig 10 ezer eurót ítélt meg két projekt támogatására” – jelentette ki Gyimesi, és más projektekkel kapcsolatban is kétségeit fejezte ki.

Gyimesi jelezte, változtatásokat akar kezdeményezni a bizottságok összeállításában a transzparens elosztás céljából.

Hírdetés

Arra a kérdésre, tesz-e büntetőfeljelentést az általa említett ügyek miatt, azt válaszolta, nem vérben forgó szemekkel lépett be a politikába.

Gyimesi gusztustalan frontális támadást indított a KKA ellen, és megkérdőjelezte a bírálóbizottságok tevékenységét. Olyan embereket rágalmaz, akik vele ellentétben már letettek valamit az asztalra.

Szó sincs véletlenről, teljesen világos a szándéka. Akkor lép ezzel a nyilvánosság elé, amikor új igazgatót és új bizottsági tagokat választanak a kulturális alapnál” – reagált Gyimesi vádjaira a Most-Híd. A párt szerint úgy, mint a járási hivatalok elöljáróinak kiválasztásánál, az OĽANO a saját jelöltjei révén akarja ellenőrzés alá vonni a kisebbségi kultúrát.

Rigó hozzátette, ha Gyimesinek vagy az OĽANO-nak tudomása van arról, hogy törvénysértést történt, akkor tegyen feljelentést.

„A KKA-ról szóló törvény autonómiát garantál a kisebbségi kultúrának. Csakis az öttagú bírálóbizottságok véleménye alapján születnek döntések, és azokat senki sem tudja módosítani” – magyarázta Rigó. Gyimesi nyilatkozatát populistának nevezte, mellyel a kultúrának és a kisebbségeknek akar ártani. Hozzátette, a politika nem a destrukcióról szól, és Gyimesi inkább azzal foglalkozhatna, hogy az OĽANO szét akarja verni a KKA-t.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »