Gyimesi: A jövő évben a politikusok fizetése csökkenni fog, nem lesz szükség bérbefagyasztásra

Gyimesi: A jövő évben a politikusok fizetése csökkenni fog, nem lesz szükség bérbefagyasztásra

Jövőre a képviselői fizetések nem nőnek a magasabb költségvetési hiány miatt, hanem épp ellenkezőleg, csökkenni fognak. Épp ezért nem lesz szükség a befagyasztásukra – derült ki Gyimesi György (OĽANO), a parlamenti költségvetési bizottság alelnökének szavaiból. A SITA szlovák hírügynökségnek nyilatkozva.

„Ez egy olyan téma, ami minden évben előkerül. Mindig akkor húzzák elő a képviselői fizetéseket, amikor populista politika pontokat akarnak egyesek gyűjteni. A képviselői fizetések csökkenni fognak így is, úgy is, mert a költségvetési deficit 7 százalék felett lesz, ami automatikusan a képviselők fizetésének csökkenésével jár. Ha most befagyasztanánk a jelenlegi szinten, akkor gyakorlatilag megnövelnénk”

fogalmazott Gyimesi.

A parlamenti képviselők havi bére az előző évi nemzetgazdasági átlagbér háromszorosa. Ez az érték valószínűleg emelkedni fog, a 2021-es év átlagát 2022 márciusában közli majd a statisztikai hivatal. A képviselők fizetése ugyanakkor hozzá van kötve a költségvetési többlethez/hiányhoz is.

„Ha a deficit több mint hét százalékos lesz, akkor a képviselői fizetések 15 százalékkal csökkennek, amire nagy valószínűséggel be is következik”

hangsúlyozta Gyimesi.

Hírdetés

Igor Matovič pénzügyminiszter (OĽANO) és Ladislav Kamenický egykori pénzügyminiszter (Smer) a közmédia hétvégi politikai vitaműsorában épp a képviselői bérekről beszéltek. Kamenický például azzal érvelt, hogy a pénzügyminiszternek már be kellett volna fagyasztania a kormány minden tagjának bérét, ezt egyelőre mégsem tette meg.

Matovič ugyanakkor kijelentette, hogy neki nem okozna problémát a kormánytagok fizetésének befagyasztása.

„Sőt, nagyon szívesen csökkenteném a képviselők bérét, amelyet épp Kamenický úr emelt meg annakidején tisztán ezer euróval. Jóváhagyta, mint pénzügyminiszter”

érvelt.

A képviselők fizetése idén 3060 euró környékén mozog havonta bruttóban. A költségtérítés a Pozsony megyében lakóknak plusz 2040 eurót, Pozsony megyén kívül lakó képviselőknek plusz 2380 eurót jelent.

2011- óta a képviselői béreket minden évben befagyasztották, majd 2018-ben megtört a jég, és gyakorlatilag egyik évről a másikra több száz euróval nőtt a fizetésük. Összehasonlításul: 2018-ban (még a befagyasztás feloldása előtt) a képviselők fizetése 1961 euró volt (bruttóban), a költségtérítés pedig 1385 illetve 1615 euró.

SITA, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »