Gyermekvédelmi ombudsmani hivatal alakulhat

Gyermekvédelmi ombudsmani hivatal alakulhat

Gyermekvédelmi ombudsmani hivatal alapítását javasolja Andreea Paul nemzeti liberális párti (PNL) képviselő, törvénytervezete hamarosan a parlament elé kerül.

gyermekvedelem2 AB-3_b

Ennek értemében a gyermekvédelmi ombudsman önálló ügyvitelű intézmény lenne, a „gyermekek ügyvédjét” a parlament nevezné ki hétéves mandátumra.

A gyermekvédelmi ombudsman feladata lenne egyebek mellett a kiskorúak jogainak népszerűsítése és védelme, illetve azok betartásának monitorozása. A legfontosabb megbízatása viszont azoknak az egyéni vagy csoportos panaszoknak a kivizsgálása lenne, amelyek során gyerekek vagy más személyek a kiskorúak jogainak a megsértését észlelik. Tanúkat kellene beidéznie, ki kellene hallgatnia az érintetteket, és hozzáférést kell majd biztosítani számára a szükséges dokumentumokhoz.

Mint a jogszabályjavaslat indoklásából is megtudhatjuk, Románia lakosságának ötödét (2010. július elsejei adat szerint 19,56 százalékot) gyerekek teszik ki. Ennek ellenére „láthatatlanok” a politikum számára. Pedig a gyerekek harmada szegénységben él, száz kiskorúból nyolc környezetét egyenesen a mélyszegénység jellemzi, 15 lejnél kevesebb jut számukra naponta. Az Eurostat adatai szerint eközben a romániai gyerekek 48,5 százaléka van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának. A legsérülékenyebb helyzetben a vidéki környezetben élő és a roma gyerekek találhatóak.

Az első ország, amelyik létrehozta a gyermekvédelmi ombudsman intézményét, Norvégia volt 1981-ben, bár egy svédországi gyermekjogvédelmi szervezet erre már 1970-ben kísérletet tett. Európai szinten jelen pillanatban mintegy negyven hasonló intézmény működik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »