Gyermekvédelmi konferenciát rendeztek az MKPK irodaházában

Gyermekvédelmi konferenciát rendeztek az MKPK irodaházában

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által fenntartott intézmény – kétéves gyermekvédelmi szervezetfejlesztési projektje szakmai konferenciával zárult szeptember 16-án Budapesten. Több mint 170 érdeklődő szakember vett részt a rendezvényen, amelyet a távolabb élők online is követhettek.

A résztvevők a katolikus intézményrendszerben nevelkedő valamennyi gyermekcsoport pedagógusait képviselték: óvodapedagógusok, tanítók, tanárok és egyéb munkatársak gyűltek össze. A fenntartók oktatási szakemberei is fontosnak tartották, hogy tájékozódjanak az intézményrendszerben lezajlott fejlesztésről. Számos, a projektet támogató gyermekvédelmi szakember, mentor és tréner részvétele gazdagította a tapasztalatcserét.

A konferencián a projekt hátterében álló szakmai team két tagja, Szentes Judit, a projekt szakmai vezetője, a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermekvédelmi munkatársa és Csókay László pszichológus, gyermekvédelmi szakember elemezték a projekt eredményeit.

A szervezetfejlesztési projekt keretében országosan 38 katolikus közoktatási intézmény dolgozta ki a saját gyermekvédelmi stratégiáját és eljárásrendjét, amit az Intézet folyamatos szakmai segítséggel támogatott. A projekt keretében 76 tanártovábbképzés és több száz gyermekprogram valósult meg, zömében közösségformáló és prevenciós foglalkozások.

Hírdetés

A konferencián a projektben résztvevő 12 intézmény tapasztalatait és jó gyakorlatait ismerhették meg a résztvevők és gazdagodhattak új ötletekkel a munkájukhoz. Az előadók között mentor, intézményvezetők, gyermekvédelmi teamvezetők és teamtagok több szempontból is bemutatták az elért eredményeket.

Kitekintésként Barcsák Marianna intézményvezető asszony az intézet jövőre vonatkozó terveiről beszélt. Tematikus területi találkozók, intézménytípusonként gyermekvédelmi műhelyek indulnak, amelyek felhasználják a bázisiskolák preventív gyermekvédelmi munkáját. A szakemberek utánpótlására az intézet egy 60 órás pedagógus továbbképzést akkreditáltat, amelyben a római Pápai Gergely Egyetemmel működik együtt.

Forrás és fotó: KaPI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »