Gyermekotthoni zaklatások: vizsgálatot rendelt el az Emmi

Azonnali vizsgálatot rendelt el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága, valamint tájékoztatást kért a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a sajtóhírekben érintett gyermekotthon ügyéről.

A Bors szerdán számolt be arról, hogy – jogvédők és hozzátartozók szerint – egy a cikkben meg nem nevezett magyarországi nevelőotthonban a nevelők édességért, zsebpénzért, kimenőért cserébe szexet kértek a rájuk bízott kiskorú gyerekektől. Jogvédőknek 15 fiatal mert vallomást tenni, ezekben az is szerepel, hogy az egyik lány teherbe esett az intézmény egyik nevelőjétől és meg is szülte a gyermeket – írta a lap.

Az államtitkárság csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte: a vizsgálat eredményének tükrében a tárca kezdeményezni fogja a személyi felelősségre vonást.

Szigorítás

Hangsúlyozták, hogy bármilyen, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan, a kormány ezért a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését kiemelten megszigorította a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben.

Hozzátették: a kormány alapvető célja, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megkapjanak mindent, ami a testi, lelki, szellemi fejlődésükhöz szükséges, ezért azon is dolgozik, hogy az eddigi intézményi gondozásban élő gyermekek minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek.

Otthontalan gyermekek„A pokol – az a többiek. Jean-Paul Sartre Zárt tárgyalás című drámájának sokat idézett mondata talán túlzásnak tűnik, ha az emberi létre vonatkozó általános tanulságként kezeljük. Vannak azonban olyan – jellemzően zárt – helyek, ahol az ember számára „a többiek” valóban a poklot jelenthetik.” Pápay György vezércikke.

Év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve, azok a gyermekek pedig, akiket valamilyen oknál fogva nem lehet nevelőszülőknél elhelyezni, jól felszerelt lakóegységekben nevelkedhetnek – írták a közleményben. A gyermekotthonok kiváltása program segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása – fűzték hozzá.

Az MTI megkereste a rendőrséget is, amely későbbre ígért választ arra, indítottak-e eljárást az ügyben.

A Demokratikus Koalíció (DK) délelőtt azt követelte az emberi erőforrások miniszterétől, illetve tárcájától, hogy azonnal indítson vizsgálatot a gyermekotthonokban élők védelmében. Az ellenzéki párt emellett sürgette, hogy a rendőrség hivatalból indítson nyomozást és vonják felelősségre azokat, akik szexuálisan zaklattak kisgyermekeket.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »