Gyergyói hegyimentők a Térképben

Gyergyói hegyimentők a Térképben

A közmédia külhoni tematikájú mûsora ezúttal a hegyimentõk világába kalauzolja a nézõket. A Dancurás Hegyimentõ Egyesület áldozatkész tagjainak sok ember köszönheti életét.

Izgalmas adást sugároz szombaton a Térkép. Hõsei, negyven éve járják a hegyeket, télben, nyárban, fagyban, hóban, hétköznap és ünnepnapokon, bármikor, amikor segítségre szorul valaki. Röviden így jellemezhetõ a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentõ Egyesület elmúlt közel fél évszázada. A mára profi felszereléssel mûködõ csapat több száz hegyet mászó turista és amatõr sportoló, síelõ, szánkózó életét mentette meg az elmúlt években.

A nézõ szemtanúja lehet egy vészhelyzetnek is. A telefonos bejelentést követõen a csapattagok értesítik egymást. Ilyenkor nincs idõ meditálni, a hegyimentõ és az önkéntes félbehagyja tevékenységét és a feladatára koncentrál: indul menteni.

A felelõtlenséggel is szembe kell nézniük. A vészjelzést leadó fiatalok a figyelmeztetõ elõrejelzések ellenére indultak el hegyet mászni, a korai sötétedéssel sem számoltak, s végül egy menedékházban húzódtak meg. Nagy a hó, a vihar miatt az út utolsó részét a segítõknek is gyalogosan kell megtennie a hegyen.

Hasonló mentést gyakran végez a csapat a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park területén és a Nagyhagymáson. Van, hogy turisták felszerelés nélkül indulnak hegyet mászni, elõfordul, hogy sérülést szenved valaki, vagy éppen eltéved a rengetegben. A gyergyószentmiklósi csapat jelenleg huszonnégy tagból áll, közülük tizenöten önkéntesek. Ahhoz, hogy hegyet másszanak, hosszú túrákat tegyenek meg, folyamatosan jó testi kondícióban kell lenniük.

A természet iránti tisztelet, ez az elsõ lépés – avat be a hegyimentõk életébe Kiss Tivadar, az Egyesület technikai vezetõje. –  Fontos, hogy amit csinálsz, szeresd! A lépcsõfokokat be kell tartani, ha ezzel számolsz, akkor elérsz egy szintre és elmondhatod, hogy hegyimentõ vagy”.

A dancurások igyekeznek minél több emberrel megszerettetni a természetet is. Ennek érdekében nyílt napokat szerveznek, ahol a tiroli pályákkal, kisebb falak mászásával "csábítják" a fiatalokat a szakmába. Van, aki annyira megszereti az önfeláldozó munkát, hogy jelöltté, késõbb önkéntessé válik.

Adás: 2017. szeptember 16., szombat (Duna 6.45)

Ismétlés: másnap (Duna World 10.20).

Készítette: Bíró Levente

Mûsorvezetõ: Gál Emese

Felelõs szerkesztõ: Merkl László


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »