Gyerekpénz- és minimálbér-emelést, nyugdíj-újraszámolást harangozott be a munkaügyi miniszter

Gyerekpénz- és minimálbér-emelést, nyugdíj-újraszámolást harangozott be a munkaügyi miniszter

Húsz százalékkal nő a gyermekpénz néven közismert gyermeknevelési támogatás január 1-jétől, a minimálbér pedig az inflációnak megfelelően emelkedik a következő évben – jelentette be csütörtökön Raluca Turcan munkaügyi miniszter, beharangozva a nyugdíjak újraszámolását is.
A Florin Cîțu vezette kormány tárcavezetője elmondta: ugyanattól a dátumtól emelik az úgynevezett szociális referenciamutató értékét is, amely 2015 óta nem változott. Úgy pontosított: mindez „nem kampányjelleggel” történik, ahogyan azt – Turcan szerint – a parlament elfogadta, hanem „valós vita” nyomán. A parlament alsóházának munkaügyi bizottsága szeptemberben azt javasolta, hogy a jelenleg 500 lej értékű szociális referenciamutató fokozatosan 1200 lejre nőjön, a következők szerint: 2021 január 1-jétől 780 lej; 2022 január 1-jétől 990 lej; 2023 január 1-jétől 1200 lej.

Hírdetés

A szociális referenciamutató növekedése maga után vonja a mutató alapján kiszámított állami juttatások – munkanélküli segély, a fogyatékkal élőknek nyújtott segély, a garantált minimális jövedelem, a szülők mielőbbi munkábaállását segítő fizetéskiegészítés – emelkedését.

Raluca Turcan arról is beszélt, hogy sürgősen, egész pontosan december 28-án létrehoznak egy minisztériumközti bizottságot, amely a hozzájárulás alapján számítja újra a nyugdíjakat. A munkaügyi miniszter kijelentette: mandátuma alatt nem fog nyugdíjemeléseket előre bejelenteni, hogy „ne teremtsen várakozást, és okozzon esetleg csalódást”, hanem csak a már meghozott döntéseket teszi közzé.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »