Gyerekgyilkosokkal pózolt az aleppói kisfiú fotósa

Gyerekgyilkosokkal pózolt az aleppói kisfiú fotósa

Magyar Hírlap

Az egész világot – így a magyar sajtót is – bejárta a sebesült, vérző arcú, sokkos állapotban mentőautóban ülő aleppói kisfiú, Omran Daknís fényképe. Az Aleppo Media Center nevű szervezet egy videófelvételt is közzétett a YouTube-on arról, ahogyan Omrant a mentőautóba teszik. „Brutális csontvázak vannak a szekrényében” annak a férfinak, aki a híressé vált fotót készítette – írja összeállításában a Magyar Hírlap több külföldi hírportál információira hivatkozva.

A fotós Mahmúd Raszlan közösségi médiás aktivitását megvizsgálva a The Canary és a LiveLeak egy olyan fotóra bukkant, amelyen a férfi mosolyogva szelfizett a Núr al-Din al-Zenki nevű milícia tagjaival. A fényképen két férfi is szerepelt abban a sokkoló videóban, ahol lefejeztek egy 12 éves palesztin fiút – írja a Magyar Hírlap.

Raszlan a The Canary gyűjtése szerint a közösségi médiában többször is az öngyilkos merénylőket ünneplő állásfoglalásokat tett közzé.

„Öngyilkos harcosokkal, a csaták és a mészárlás földjéről, a mártírok Aleppójából, a közelgő örömről hozunk hírt, Isten engedelmével”

– írta a Facebookon egy képéhez, amelyen egy csapat férfival pózolt együtt.

Az Off-Guardian portál az Aleppo Media Center hátterét is megvizsgálta. Olyan Facebook-bejegyzéseket tett közzé, amelyeken a szervezet „lázadókként” hivatkozik a mások mellett az ENSZ és az Egyesült Államok által is terrorszervezetként listázott an-Nuszra Frontra, üdvözölve, hogy a szíriai hadsereg több katonájával is végeztek.

Az Aleppo Media Center az Egyesült Államokba emigrált szíriaiak szervezete, a SEO projektje – emlékeztet a Magyar Hírlap cikke. A Sott.net portálra hivatkozva azt írja: a szervezet az elmúlt években jelentős – négy-ötszázezer dolláros – támogatásokat kaptak ismeretlen forrásokból, „jó eséllyel olyan amerikai kormányzati szervektől, mint az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID)”.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a közösségi médiát elárasztották azok a fotók is, amelyek Aleppónak a kormányhoz hű hadsereg ellenőrzése alatt álló részéből származnak, ahol pedig a különböző fegyveres csoportok és terrorszervezetek támadásaitól sebesülnek meg a gyerekek, de ők kevesebb figyelmet kapnak a nyugati médiában, mert „a rossz oldalon vannak”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »