Gyerekeket molesztált a magyar pap, kirúgták

„Egyházmegyénk egy aktív és eredményes lelkipásztori munkát végző papja ellen kifogások merültek fel egyes kiskorúakkal kapcsolatos, az Egyházi Törvénykönyv szerint büntetendő cselekmények ügyében, amelyek az erotikus jellegű, túlzott bizalmaskodás körébe tartoznak” – kezdte a Magyar Kuríron csütörtök délelőtt publikált közleményét az Esztergom Budapesti Főegyházmegyei Hivatal. Úgy tudják, világi bíróság is vizsgálódott az ügyben, de nem szabott ki büntetést.

A vatikáni Hittani Kongregáció útmutatásait követve a pap ellen közigazgatási büntetőeljárást folytattak le,

„amelynek eredményeként az illetékes egyházi hatóság az érintett papot mindennemű papi tevékenységtől eltiltotta”

– áll a közleményben. Az érintett pap a döntést elfogadta. Az ügy feltárásán hosszabb ideje dolgozó Index úgy tudja, hogy a pap sorsáról egyenesen Vatikánban dönthettek. A pappal kapcsolatos állítások egy 2008-as büntetőügyben kerültek elő – állítja a portál –, melynek nem a pap volt a vádlottja. Akkor azért nem folytattak ellene eljárást, mert addigra a kérdéses cselekmények az akkori Btk. szerint elévültek.

A közlemény utolsó mondata talán a legérdekesebb: „Minden kétértelmű vagy esetleg erotikus érzelmeket keltő cselekmény megelőzése érdekében az egyházmegye szabályzatot állított össze a kiskorúakkal foglalkozók viselkedésének helyes módjáról és a munkájuk során tudatosítandó szempontokról”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »