Gyerekek tucatjai halnak meg agyvelőgyulladásban

Harmincnyolc öt év alatti gyerek halt meg vírusos agyvelőgyulladásban az elmúlt három hétben a kelet-indiai Odisa (korábban Orisza) tartomány egyik körzetében – közölte szombaton az indiai egészségügyi minisztérium.

Tájékoztatása szerint a járvány központja Málkángiri körzet. A terület 33 falujában erősen elszaporodtak a vírushordozó szúnyogok.

Málkángiriben három hét alatt 38 gyerek halt meg a japán agyvelőgyulladásként ismert súlyos betegségben, és hatvan gyereket kórházban ápolnak.

Tizennégy orvoscsoportot küldtek oda pénteken a szövetségi állam székvárosából Bhuvanesvarról. Tájékoztató kampány kezdődött a lakosság körében, elkülönítik a vírust hordozó sertést, illetve nem tartanak meg egy ünnepet, amely a jövő hétre esne.

A japán agyvelőgyulladás az egyik legsúlyosabb, központi idegrendszert támadó betegség. Az esetek 40-70 százalékában a már a betegség első hetében halálhoz vezet. A vírust szúnyogok viszik át sertésről vagy vadon élő madarakról az emberre, közvetlenül emberekről vagy állatokról emberekre nem terjed át.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »