Gyengíti a lejt a hitelátváltás

A lej gyengülését és kamatok növelését vetítik előre a pénzpiaci szakemberek a frankhitelek átváltását célzó törvény elfogadása nyomán. Miután az árfolyam máris meghaladta a 4,5 lej/eurós szintet, a hét végére ez az érték az ING Bank elemzői szerint elérheti a 4,54 lej/eurót is. 

lej_euro36_b

A Román Nemzeti Bank (BNR) által bejelentett hivatalos árfolyam a pénteki 4,50 lej/euró után hétfőn 4,51 lej/euró volt, a képviselőház plénumának mára várható döntése pedig az elemzők szerint nem ad okot derűlátásra. A banki szakemberek szerint ugyanis a kereskedelmi bankoknak a jogszabály alkalmazása nyomán 1,2 milliárd eurót kell vásárolniuk, aminek pedig egyenes következménye lehet a kamatok emelése.

Mint ismeretes, az ügyben döntéshozó kamara, a képviselőház plénuma ugyan múlt kedden nem szavazott a törvénytervezetről, viszont a cikkelyeket külön-külön elfogadták a törvénytervezetet, ami a svájcifrank-alapú hitelek lejre való, eredeti árfolyamon történő átváltására kötelezi a pénzintézeteket. A Román Nemzeti Bank (BNR) nem támogatja a keddi végszavazásra váró jogszabályjavaslatot, a központi pénzintézet inkább a pénzügyminisztérium által javasolt, „kiegyensúlyozott” megoldás mellett szállt síkra, amelt a bank és az ügyfél közötti egyeztetést szorgalmazza. „Augusztus végéig a svájcifrank-alapú hitelek átváltására vonatkozó kérések 78 százalékát rendezték, ami azt mutatja, hogy a bankok is erőfeszítéseket tesznek az egyéni tárgyalások létrejötte érdekében” – mutat rá a jegybank.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »