Gyenge negyedévet várnak a bankoktól

Gyenge negyedévet várnak a bankoktól

A gyenge olasz kötvénypiac, a törökországi válság és a dániai pénzmosási botrány mind rányomja bélyegét a következő napokban kijövő európai banki gyorsjelentésekre.

Az európai bankszektorban is elindul ma a gyorsjelentési szezon, és a szakértők nem túl derűlátók a hitelintézetekkel kapcsolatban. Az első pénzügyi intézmény, amely jelent, a különösen problémás, leépítéseket tervező Deutsche Bank, amely nemrég esett túl vezérigazgató-váltáson. A számai a mai tőzsdenyitás előtt már ott lesznek a befektetők előtt. A brit óriás, a Barclays magyarországi idő szerint ma reggel 8 órakor teszi közzé a friss adatokat, a befektetői prezentációt pedig két és fél órával később kezdi majd a vezérigazgató, Jes Staley.

Míg azonban az amerikai nagybankok kivétel nélkül megugró profitról és többségükben növekvő bevételekről számoltak be, az európai versenytársaktól romló eredményre számítanak az elemzők.

Hírdetés

Tavaly a Deutsche Bank 649 millió eurós nettó eredményt ért el a harmadik negyedévben, az elemzők ennek a negyedét várják ma, sőt a kiigazított eredmény is csak körülbelül a fele lehet. A Barclaysnál 2017 harmadik negyedévében 783 millió font volt az adózás utáni profit, az idén a Thomson Reuters konszenzusa szerint 723 millió a várakozás.

A kereskedelmi banki részlegek sem képesek felvenni a versenyt az amerikai riválisokkal – írja a Bloomberg. Miközben az Egyesült Államok bankjai folyamatosan profitálnak az új adócsomagból és az emelkedő kamatkörnyezetből, addig az európai pénzügyi szektor számos problémával szembesül. A politikusok sok fejfájást okoznak a bankoknak. Nehézséggel járt az idén a törökök hosszas ragaszkodása az alacsony alapkamathoz, ami megrendítette a líra árfolyamát, az olasz kormány költségvetési javaslata pedig az ország kötvénypiacával együtt a bankokat is lejtőre viheti. Ez főleg az UniCredit esetében lehet érdekes, amely – más olasz bankokhoz hasonlóan – nagyon sok hazai állampapírt tart a mérlegében. A bankok részvényesei egyelőre megkönnyebbülhettek, hogy a Moody’s nem minősítette le hétfőn az olasz állampapírokat, így a hitelintézetek minősítése is a korábbi szinten maradhat. Más geopolitikai feszültségek is nehezítik viszont a hitelintézetek helyzetét, a gigantikus méretű dániai pénzmosási botrány pedig már csak hab a tortán.

Persze voltak olyan bankárok, akik a zavaros helyzetet a maguk javára tudták fordítani. A Bloomberg beszámolt arról, hogy a Deutsche Bank kereskedői augusztusban, amikor az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette meg Törökországot, néhány nap alatt 35 millió dollárt kerestek a volatilis piacon. Ugyanebben az időszakban a Barclays egyik feltörekvő piaci kereskedője viszont elbukott 15 millió fontot. A kereskedési tevékenység bevétele mindenesetre az ingadozó árfolyamok ellenére nem ugrott meg minden banknál. A Bloomberg elemzése szerint az amerikai bankoknál ez a tétel kismértékben, 1,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben tavalyhoz képest. Európában vegyes a kép, a Deutschénél masszív visszaesésre számítanak, de a Credit Suisse és a BNP Paribas is gyengébb számokkal állhat elő, mint tavaly. A Barclaysnál ugyanakkor nem okozna meglepetést egy szerényebb mértékű növekedés, és jól teljesíthet az idén a Société Générale, valamint a UBS is. A kereskedési bevételen belül a fix hozamú eszközök forgalma valószínűleg Európa-szerte csökkent, egyedül a UBS-nél számítanak minimális növekedésre. A részvénypiacon ugyanakkor a befektetési bankok többsége többet kereshetett, mint tavaly, bár a Deutsche Bank és a Credit Suisse esetében a visszaesés sem lepné meg az elemzőket.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »