Gyászol Franciaország

Gyászol Franciaország

Franciaországban javában tart a labdarúgó-Európa-bajnokság, az ország azonban mégis gyászol. A franciák néma főhajtással emlékeztek a Párizs közelében végrehajtott késeléses támadás két áldozatára. A támadó a rendőrség kiérkezése előtt arra szólította fel dzsihadista társait, hogy változtassák temetővé a labdarúgó-Eb-t.

A francia államfő és a kormány tagjai közösen emlékeztek a meggyilkolt rendőrtisztre és élettársára.

„Jean-Baptiste Salvaing nem szolgálatban vesztette életét, ám azért vált célponttá, azért gyilkolták meg, mert rendőrtiszt volt” – fogalmazott Bernard Cazeneuve belügyminiszter. A késelés két áldozatát egész Franciaország gyászolja.

A meggyilkolt rendőrtiszt szolgálatból tért haza, amikor megtámadta a merénylő. Az áldozat életét a második szúrás oltotta ki, előtte még sikerült riasztania a szomszédokat. A támadó berontott a házba, ahol végzett az asszonnyal, majd az egyik közösségi oldalra feltöltött egy videót, amelyben felszólította a dzsihadistákat, hogy változtassák temetővé a foci-Eb-t. A terrorista a meggyilkolt pár hároméves kisfiának életét megkímélte.

A francia miniszterelnök egy rádióinterjúban azt hangoztatta, hogy mindent megtesznek a terrortámadások meghiúsításáért, de teljes biztonságot ő sem ígérhetett.

„Még több ártatlan ember veszti életét? Ezt nehéz megmondani. Valószínűleg. Teljesen megértem, ha azzal vádolnak, hogy még több aggodalomra adok okot, de ez a történtek miatt van. Sajnos, ez a realitás. Ez aggasztja leginkább ezt a generációt. Egyének százaival harcolunk, akik radikalizálódtak” – fejtette ki Manuel Valls.

A francia sajtó arra emlékeztet, hogy késes gyilkos, Larossi Abballa a magányos elkövetők közé tartozott, így a legveszélyesebb terroristák közé sorolható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »