Gyászol a futballvilág

Gyászol a futballvilág

Mintegy 72 utas és 9 fős személyzet tartózkodott a Lamia bolíviai légitársaság gépén, ami helyi idő szerint hétfő este szenvedett balesetet, miközben a kolumbiai Medellín felé közeledett. A gépen utazott az egyik első osztályú brazil futballcsapat, a Chapecoense is. A szerencsétlenségben 75 ember vesztette életét. Brazíliában háromnapos nemzeti gyászt hirdettek, a futballvilágot is megrázta a tragédia.

„Együtt érzünk a játékosok hozzátartozóival és hazájukkal, Brazíliával” – mondta Federico Gutiérrez, Kolumbia második legnépesebb városának, Medellínnek a polgármestere.

A huszonkét focistát az edzőkön, gyúrókon kívül közel húsz újságíró kísérte. A Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosai döntőt játszottak volna a dél-amerikai klubcsapatok bajnokságában. Az első meccset Medellínben rendezték volna, a visszavágót pedig Brazíliában.

Sportolókat ért repülőgép-balesetek1949. május – A superga-hegyi bazilikának ütközött a Torino labdarúgócsapatát szállító gép, az együttes összes játékosa életét vesztette.1958. február – Münchenben baleset ért egy repülőgépet, a Manchester United labdarúgócsapata is a fedélzeten tartózkodott. Nyolc játékos halt meg a szerencsétlenségben.1972. október – Baleset ért egy repülőt a chilei Andokban, az uruguayi rögbicsapat is a gépen volt.1993. április – Lezuhant a zambiai labdarúgó-csapatot szállító gép, tizennyolc játékos vesztette életét.2011. szeptember – Lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapatát szállító repülőgép, több mint negyven ember halt meg a balesetben.

Egy utaskísérő, egy riporter és egy pszichológus életben maradt, a focisták közül pedig a legfrissebb hírek szerint Alan Ruschel, Jackson Follmann és Hélio Hermito Zampier Neto élte túl a szerencsétlenséget. A kapust, Danilot is élve emelték ki a roncsok közül, ám később belehalt sérüléseibe.

Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint a csapat eredetileg csarterjárattal utazott volna, de ezt a brazil hatóságok nem engedélyezték, ezért szálltak fel végül egy kereskedelmi repülőgépre. Az utasszállító útközben megállt a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőterén.

Elfogyhatott az üzemanyag?

A British Aerospace 146 típusú gép helyi idő szerint 22 órakor adott le vészjelzést elektromos meghibásodás miatt. A szerencsétlenség idején heves esőzések voltak a térségben. Szakértők azt is valószínűnek tartják, hogy elfogyott az üzemanyag. „Ha arról van szó, hogy elfogy az üzemanyag a repülőgépen, akkor a hajtóművek leállnak; elviekben nem egyszerre, kisebb különbséggel állnak le. Hogyha utazómagasságban van a repülőgép, akkor még vezethető. Az, hogy túlélőket találtak, azt mutathatja, hogy a repülőgép vezethető volt, ezt úgy hívják szaknyelven, hogy kontrolláltan csapódtak a földbe, tehát a pilóta végig vezette a repülőt” – mondta az eset kapcsán a Hír TV-nek Pető György légügyi szakértő.

Brazíliában háromnapos nemzeti gyászt hirdettek a szerencsétlenség miatt.

Gyászol a futballvilág

A nap folyamán a futballvilág szereplői – klubok, játékosok és szurkolók – támogatásukról és együttérzésükről biztosították a csapatot. Elsők között nyilvánított részvétet a kolumbiai Atletico Nacional, amelynek együttesével szerdán játszotta volna története legfontosabb meccsét a Chapecoense.

Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke Twitteren közölte: „Ezekben a nehéz időkben együtt érzünk az áldozatokkal, családjaikkal és barátaikkal”.

A Dél-Amerika második számú kupasorozatában érdekelt döntős gárdák legnagyobb hazai riválisai, így Brazíliából a Flamengo és a Santos, Kolumbiából a Club Junior és a Millionarios is megemlékezett a szerencsétlenségről.

Az európai élklubok sem mulasztották el a részvétnyilvánítást: „Gondolunk rátok!” – írta az Arsenal Twitter-oldala, míg az FC Barcelona támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és családjaikat. A Real Madrid játékosai a keddi edzés előtt egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének.

 Lezuhant a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosait szállító gép. A szurkolók gyászolnak Fotó: Nelson Almedia / Europress/AFP  

„Szomorú hírre ébredtünk ma reggel. Együtt érzünk a családokkal és barátokkal” – írta Wayne Rooney, az angol válogatott csapatkapitánya. Neymar, az FC Barcelona brazil sztárja a Chapecoense címerét tette közzé Twitter-oldalán. Michael Ballack, a német nemzeti együttes korábbi csapatkapitánya az együttérzés mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a baleset rávilágít: az ember sosincs biztonságban, bármi megtörténhet, „ezért mindig foglalkozzunk a szeretteinkkel”.

A dél-amerikai sportági szövetség törölte a Copa Sudamericana fináléját, emellett a Sao Paulo csapata a szerencsétlenség miatt elhalasztotta új vezetőedzőjének, Rogerio Ceninek a bemutatását, míg a brazil szövetség a Brazil Kupa szerda esti visszavágóját mondta le, amelyet a Gremio és az Atletico Mineiro játszott volna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »