Gyásznap lesz augusztus 13-a, Anna királyné temetésének napja

Gyásznap lesz augusztus 13-a, Anna királyné temetésének napja

Gyásznappá nyilvánította szerdai ülésén a kormány Anna címzetes román királyné, Mihály exkirály felesége temetésének napját, augusztus 13-át.

drapel-in-berna-810x778Az állami temetés lehetősége nem merült föl, kormányközeli források ugyanis közölték: az nem megvalósítható, mivel Anna nem rendelkezett román állampolgársággal, francia és brit állampolgár volt. A védelmi minisztérium azonban már hétfőn jelezte, hogy a gyászszertartások helyszínein díszőrséget bocsát a királyi ház rendelkezésére.

A gyásznapon minden intézmény köteles félárbocra engedni a nemzeti zászlót, az arra a napra tervezett kulturális és sporteseményeket pedig rendszerint elhalasztják. A televízió- és rádióadóknak az eseményhez kell igazítaniuk műsorukat.

Mint arról beszámoltunk, a 92 éves korában egy svájci klinikán elhunyt Anna hamvait kedden szállítják Romániába, ahol szerdán a Peleş kastélyban, majd csütörtökön és pénteken a bukaresti királyi palota tróntermében ravatalozzák fel. Szombaton délelőtt Bukarestben római katolikus, majd a temetés helyszínén, Curtea de Argeşen ortodox szertartás szerint búcsúztatják. Romániában 1990 óta eddig nyolc alkalommal hirdettek nemzeti gyásznapot, legutóbb tavaly október 31. és november 2. között, a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett tűzvész áldozatainak tiszteletére.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »