Gyárfás távozására utalgat a sportkormányzat

Gyárfás távozására utalgat a sportkormányzat

Szabó Tündéék szerint akár a 2024-es olimpiai pályázat sikerét is veszélyezteti, ha nem lesz vége az úszóbotránynak.

Megelégelte a Szabó Tünde korábbi olimpiai érmes vezette sportállamtitkárság az állandósuló és egyre terebélyesebbé váló háborút az úszósportban, ezért azonnali lépéseket sürget kedden lapunknak is megküldött közleményében.

Előrebocsátja, hogy sem az állam, sem az államtitkárság nem szól bele a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) belügyeibe, de

nyakunkon a 2017-es nyári vizes vb, amely a valaha volt legnagyobb sporteseménye lesz Magyarországnak, a felkészüléshez és a leendő sikerek méltó ünnepléséhez a legkevésbé hiányzik a mostani harc, mindenki koncentráljon arra, ami a feladata;nyakunkon a 2024-es olimpiai helyszínről szóló döntés (2017. szeptember), amelyet egy ilyen botrány negatívan befolyásolhat Budapest esetében;a legkiválóbb úszók mindennapos, a felkészülést is nehezítő problémáikat nevesítették, az ő ügyüket szívükön viseli az államtitkárság, ennek megfelelően azonnali hatállyal módosított a finanszírozás mikéntjén;a sportolók azonnali változást akarnak az úszószövetségben, „az úszószövetségnek erre reagálnia szükséges, mert az eddig tett lépések már nem elégségesek … az úszótársadalomnak, a sportvezetésnek kell összefognia, és demokratikus úton, a közgyűlésen és az elnökségen keresztül kell megteremtenie az igényelt változásokat”;az úszók által kifogásolt válogatási elvekre, szabályrendszerekre, vezetői, illetve szövetségi kapitányi hatáskörökre és támogatásokra vonatkozó szabályzatokat az államtitkárság megvizsgálja, és javaslatokat tesz.

„Túl vastag a bőr a képükön”Újabb olimpiai bajnok, a Szöulban (1988) aranyérmes Szabó József állt be Hosszú Katinka mellé kedden. „Katinka reformprogramjának minden pontjával egyetértek. Húsz éve mondjuk, hogy változásra van szükség, ám eddig süket fülekre talált a kérésünk. Örülök annak is, hogy januárhoz képest már nincs egyedül Katinka, s a többi úszó is nyíltan vállalja: meg kell reformálni a magyar úszósportot. Sok botrány volt a magyar úszás körül, ám a vezetőségnek egyszer sem jutott eszébe, hogy lemondjon. Ennek egyszerű az oka, túl vastag a bőr a képükön. Akkor hozna jó döntést Gyárfás Tamás, ha lemondana.”A Blikk közben arról cikkez, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017-es vizes vb egyik fő szervezője, valamint Czene Attila, a Katinka-ügyben véleményét exponáló egykori olimpiai bajnok, a Magyar Szabadidősport-szövetség elnöke is esélyes lehet az úszószövetség elnöki székére, ha az egyszer megüresedik.

Külön figyelmet érdemel, hogy az államtitkárság nem nevesíti az úszószövetség elnökét, Gyárfás Tamást mint a változtatás szükséges „tárgyát”, ugyanakkor Hosszú Katinkáék korábbi közleményeiben ez volt a legkonkrétabb követelés a MÚSZ-tól, ami mellé tehát most állt be az erőforrás-minisztérium sportállamtitkársága élén Szabó Tündével, aki az 1992-es barcelonai olimpián a női 100 méteres hátúszás versenyében az aranyérmes Egerszegi Krisztina mögött szerzett ezüstöt.

Előzmények

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját múlt kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

A hétvégén Hosszúék házában egyeztettek a sportolók és néhány úszóedző, majd újabb közleményt adtak ki, pontokba szedve a követeléseket. Erre válaszolva a szövetség irreálisnak nevezte a leírtakat, és saját konkrétumaival válaszolt, főként a pénzfelhasználások és az edzőtáborozások szervezésének átláthatóságával kapcsolatban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »