Gyapot, amiből nem csak póló, hanem élelmiszer is készül

Gyapot, amiből nem csak póló, hanem élelmiszer is készül

Világszerte 35 millió hektáron termesztenek gyapotot, melynek fő termőterületei Kína, India, Pakisztán és az Egyesült Államok. Több mint 75 országban összesen 100 millió család foglalkozik gyapottermesztéssel. 

 

A gyapottermesztők kilencven százaléka fejlődő országokban él, így a Fairtrade tevékenység erre a területre összpontosul. A legtöbb Fairtrade farmer Nyugat-Afrikában, azon belül Maliban, Szenegálban, Kamerunban és Burkina Fasoban gazdálkodik. Ugyanakkor Indiában termesztik a legtöbb Fairtrade minősítésű gyapotot.

 Ahol a Fairtrade gyapot terem

Jelenleg 7 országban 22 termelőszövetkezet mintegy 54.700 kistermelője állít elő Fairtrade minősítésű gyapotmagot.

A Fairtrade gyapotot termesztő farmerek 65%-a organikus gazdálkodást folytat.

2013-2014-ben a Fairtrade farmerek 19.300 tonna gyapotot értékesítettek, ezzel több mint 1 millió euró összegű Fairtrade prémium bevételhez jutottak.

A gazdálkodók a bevételeik 41%-át nevelési, egészségügyi és infrastrukturális fejlesztésekre fordították, további 34%-ot tréningekre és eszközökre költöttek.

Kinek jobb a Fairtrade gyapott?

A garantált minimum felvásárlói ár segíti a Fairtrade gyapottermesztőket abban, hogy fedezzék a termelés költségeit.

Az alap áron felül kifizetett prémium plusz bevételt biztosít számukra, amit közösségi döntéssel a gazdaság, a helyi közösség és a családok fejlesztésére fordítanak.

A Fairtrade szabványok védik a termelők egészségét és biztonságát, segítik a hatékony vízfelhasználást és tiltják a legveszélyesebb kemikáliák, valamint a genetikailag módosított gyapotmag használatát.

Fairtrade Cotton Facts & Figures: Monitoring the Scope and Benefits of Fairtrade, 7th Edition, 2015 from Fairtrade InternationalVízpazarlás, környezetterhelés a termesztés során

Mindössze öt ország, Kína, India, USA, Pakisztán és Brazília termeszti az évi 26 millió tonna gyapot nagy részét. Az EU-val és Törökországgal együtt támogatások révén mesterségesen alacsonyan tartják a gyapot árát. Ez nagyon nagy nyomást jelent a nyugat-afrikai gazdálkodók számára, mivel az ottani kormányaik nem tudják hasonló módon támogatni a gazdaságaikat. A nyugat-afrikai farmereket mindemellett még magas export- és szállítási költségek sújtják, mivel a gyapot legnagyobb részét Ázsiába juttatják további feldolgozásra.

A gyapottermesztés számos környezeti problémával jár: a jelentős vízfelhasználás és a kemikáliák használata veszélyt jelent a helyi lakosságra. A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok, mint a heves esőzések és a hosszan tartó aszályok, veszélyeztetik a termelők megélhetését. A nyugat-afrikai és az indiai Fairtrade gyapotültetvényeket esővízzel locsolják, csökkentve ezzel a régió vízlábnyomát.

 

Amit talán még nem tudtál a gyapotról

A gyapotmagok nagy méretűek. Ezért ha a tengerbe kerülnek, több ezer kilométert megtéve is képesek lesznek kihajtani, amint partot érnek.

A világon megtermesztett gyapot mindössze 1 %-a organikus minősítésű, 81%-a viszont génmódosított gyapot, ez utóbbi nem kaphat Fairtade minősítést.

A gyapotból nem csak textil készül, hanem tömőanyag a bútoriparban és az autógyártásban, ezen kívül takarmányozásra, olaj készítésre is használják.

 

Forrás: fairtrade.net

Kép: pixabay.com

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »