Gyanúsan némák a terroristák az egyiptomi gép ügyében

Gyanúsan némák a terroristák az egyiptomi gép ügyében

Habár az EgyptAir egyiptomi légitársaság utasszállítójának eltűnése miatt egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget, ez korántsem jelenti azt, hogy ártatlanok lennének: egy elemzés szerint a mostani eset akár egy későbbi akció főpróbája is lehetett.

Továbbra sem jelentkeznek a terrorszervezetek, hogy vállalják a felelősséget az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járatának elpusztításáért. Az utasszállító 66 emberrel – 56 utassal és tízfős személyzettel – a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről, de azóta csak találgatások születtek arról, mi is történhetett a géppel valójában.

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter pénteken úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát. Azonban annak, hogy merénylet történhetett, ellentmond, hogy egyelőre senki nem vállalta magára a támadást. A Stratfor legújabb elemzése azonban egy sokkal baljóslatúbb verzióval számol: könnyen lehet, hogy a terrorszervezetek csak meg akarják védeni a közlekedési hálózatokba beépített ügynökeiket, vagy új technikát fejlesztettek ki, amivel a későbbiekben jóval nagyobb pusztítást végeznének – írja az amerikai CNBC. Mindez persze egyelőre puszta spekuláció, a hallgatásnak valóban lehet oka, hogy ez esetben nem terrorcselekményről van szó, ám az elemzők több nyugtalanító körülményre is rámutatnak.

Volt már rá példa

A Stratfor elemzője figyelmeztet: hasonló már korábban is előfordult, így történt ez 1994 decemberében a Philippines Airlines 434-es járatán, amelyen Ramzi Yousef egy újfajta vegyi anyagot akart tesztelni, hogy később további tíz csendes-óceáni utasszállítót semmisítsen meg ugyanezzel a módszerrel. A robbantás akkor „csak” egy halálos áldozatot követelt, a hatóságok azonban szigorú rendszabályokat vezettek be, így ma már minden folyadékot ellenőriznek, amiket az utasok felvinnének a repülőgépek fedélzetére.

A Lockerbie-katasztrófa helyszíne Fotó: Roy Letkey / Europress/AFP

De az 1988-as Lockerbie-katasztrófa után is hároméves nyomozati munkára volt szükség ahhoz, hogy a brit és az amerikai hatóságok megállapítsák: a líbiai hírszerzéshez kötődő terroristák helyezték el a Pan Am 103-as járatán a plasztikbombát.

Oka lehet a rejtőzködésnek

Ami az egyiptomi gép eltűnését illeti, a Stratfor elemzése szerint könnyen lehet, hogy ezt egy olyan terrorszervezet követte el, ami homályban akar maradni. De az is lehetséges, hogy egy beépített ügynök követte el a terrorcselekményt, aki nem volt fenn a gépen, most pedig őt próbálják megvédeni a hallgatással.

Ugyanerre figyelmeztetett Jeffrey Price, a denveri Metropolitan Egyetem professzora is, aki szerint egy terrorszervezet a merénylet után dönthet úgy is, hogy inkább csendben marad. A szakértő azonban rámutatott: az al-Kaida és az Iszlám Állam jellemzően megpróbálja felhívni magára a média figyelmét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »