Gyanúsan jóváhagyott és túlárazott projekteket köthetett a környezetvédelmi minisztérium még 2012-ben

Gyanúsan jóváhagyott és túlárazott projekteket köthetett a környezetvédelmi minisztérium még 2012-ben

Gyanúsan jóváhagyott és túlárazott projekteket köthetett a környezetvédelmi minisztérium még Nagy József vezetése alatt. A JOJ TV 2012-ben tárta fel a lemondott Radičová-kormány környezetvédelmi miniszterével összekapcsolt Fekete Hattyú ügyet. Akkor azt vélelmezték, hogy közvetlenül a kormány leváltása előtt, a minisztériumban több millió értékben írtak alá olyan európai forrásokat felhasználó támogatási szerződéseket, amelyek nagy valószínűséggel túlárazottak voltak.

A JOJ TV akkoriban arról számolt be, hogy a rendőrség foglalkozik az üggyel, igaz, azóta új fejleményeket a Fekete Hattyú ügyről nem hallhattunk.

Mintegy 50 millió eurónyi környezetvédelmi támogatást osztottak szét a hulladékszeparálás fejlesztésére, főleg műanyag tárolók vásárlására. Egyes községek komoly támogatáshoz jutottak, és csupán 5%-os önrészt kellett biztosítani.

A JOJ TV akkortájt több önkormányzatot is megkérdezett, hogy mutassa be, miként biztosította az önrészt. Olyan önkormányzatokat, amelyekről feltételezhette, hogy gondjuk van a fizetőképességgel, gondjuk van a régi hiteleik törlesztésével.

Az ügyben akkor az hozott fordulatot – vélhetően a rendőrség vizsgálatától tartva -, hogy a Black Cygnus társaság visszavonta a pozitívan elbírált, több millió euróról szóló támogatási kérelmét. Illetve az összes kérelmet, ami az üggyel összefüggésben volt, még azokat is, amelyeken már rajta volt, az akkori környezetvédelmi miniszter, Nagy József jóváhagyó aláírása.

Akkor az új környezetvédelmi miniszter, Peter Žiga a televízió riporterének nagyon fogadkozott, hogy kivizsgálja az ügyet.

A vállalatról akkor nem tudták kideríteni a tulajdonosi hátterét, postafiókcégnek vélték.

A céget hegyétei székhellyel, 2011-ben jegyezték be, és az év végén bővítették a tevékenységüket a hulladékkezeléssel is.

Hírdetés

Így már 2012 elején be tudták adni a hulladékszeparálásra a támogatási kérelmet a minisztériumba.

A cégnek 2011-ben 4 ezer eurónyi forgalma volt, így komoly meggyőzőerőről tanúskodik, hogy az 5,7 millió eurós támogatás jóváhagyását el tudta érni.

A támogatásból étolajak és zsírok feldolgozásával foglalkozó projektbe fogtak volna bele Madon. A projekt összértéke 11 millió euró lett volna.

A sajtó akkor ezt úgy értelmezte, hogy

a vállalat a visszalépéssel deklarálta azt, hogy a projekt körül valami bűzlik,

és megijedt attól a minisztériumi vizsgálattól, amelyet a sajtó kényszerített ki. Az ügy, abban a stádiumban már a besztercebányai Korrupcióellenes Hivatal és a bazini Speciális Ügyészség asztalára került.

A környezetvédelmi operációs programból akkor 50 millió euró támogatást ítéltek oda főleg önkormányzatoknak és vállalatoknak, közöttük volt a Black Cygnus a maga 5,7 milliós projektjeivel. Akkoriban a JOJ TV példaként azt is bemutatta, hogy míg egy modellprojektben egy 50 ezres városra 130 ezer eurót számítottak, az akkor 1200 lakosú Szemet község például 886 ezret nyert el.

A JOJ TV megszólított egy szakértőt, aki úgy nyilatkozott, hogy

feltehetően a vállalat mögött politikusok állhattak, akik a támogatásból befolyó összegnél nagyobbra értékelték az ügy medializálásából, illetve a rendőrségi vizsgálatból származó veszteséget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »