Gyanús százmilliók: mégis megszüntették az eljárást

Gyanús százmilliók: mégis megszüntették az eljárást

Már meg is szüntette a nyomozást az ügyészség az Új Nemzedék Központ ügyében – értesült a Magyar Nemzet. A szervezetet az Állami Számvevőszék jelentette fel, ám az ügyészség két hónap alatt megállapította, nincs oka az eljárásnak. Közben az LMP százmilliós gyanús kifizetésekre talált a főként fidelitasosok irányításával indult állami társaságnál.

Alighogy márciusban elrendelte a nyomozást az ügyészség a humántárcához tartozó Új Nemzedék Központnál, májusban már meg is szüntették az eljárást. A társaságot az Állami Számvevőszék jelentette fel „közreműködési kötelezettség megtagadása” miatt, a cég ugyanis nem adta át az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat a székházuk állítólagos beázása miatt. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség szerint azonban a főként fidelitasosok irányításával indult Új Nemzedék Központnál minden rendben van, nincs ok a nyomozásra. Az iratok visszatartása miatt az Együtt is akciózott a szervezet budapesti székházánál, úgy vélték, hogy a „fideszes állami szervezetnél” a kínos dokumentumok megsemmisítése zajlik.

Közben az LMP az Új nemzedék újratöltve program gyanús és cél nélküli pénzköltéseit mutatta be. Hadházy Ákos, a párt társelnöke huszonötödik alkalommal megtartott korrupcióinfós sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Fidesz ifjúsági szervezetéhez közel álló Új Nemzedék Központ Kft. összesen tizenegymilliárd forintot költhet el ifjúságfejlesztésre, ennek egy része az ötmilliárd forintos Új nemzedékek újratöltve program. Mint mondta, a programban röpködnek a milliók, köztük például csak projektmenedzsmentre százmilliót költöttek, egyéb szakértői költségekre kétszázötvenmilliót, marketingre, kommunikációra pedig háromszáznegyvenmillió forintot tervezetek. De – tette hozzá – huszonötmillió forintot fordítottak például egy „tudás- és tapasztalathasznosítást biztosító megoldások kifejlesztéséről” szóló tanulmányra is.

Az LMP társelnöke úgy vélte: ha a kormány valóban az új nemzedékeket akarja támogatni, akkor ezt sokkal egyszerűbben és a hatékonyabban megtehetné azzal, hogy ösztöndíjakat ad ebből a pénzből a tehetséges fiataloknak. Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője azt mondta: jelenleg nem létezik magyar ifjúságpolitika, a programok nem az ifjúság boldogulását segítik, hanem a „haverok zsebeinek betömködését”. Közölte: azt várják a kormánytól, hogy végre a fiatalokat állítsa politikájának középpontjába, valamint hagyjon fel a köz- és uniós pénzeket „lecsapoló” programokkal.

Az Új Nemzedék Központot 2011-ben hozták létre, ennek során egy fiatalokat segítő honlap és egy országos lefedettségű „kontakthálózat” jött létre. A kormány döntése nyomán hárommilliárd forint uniós pénz állt rendelkezésre a programban. A központ működését 2014-ben átvilágította a kormány, amikor átkerült az akkori közigazgatási minisztériumtól az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A humántárca a teljes vezetést leváltotta, a 444.hu birtokába került jelentés alapján több kétes kifizetés is történt.

A szervezetet egy korábbi fidelitasos, Mihalovics Péter miniszteri biztos felügyelte a váltásig, ő jelenleg Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kabinetfőnökeként dolgozik. Korábban megkeresésünkre közölte: két éve semmi köze a szervezet működéséhez. Mindez azért érdekes, mert az Állami Számvevőszék nagyrészt éppen az ő irányítása idején keletkezett adatokat hiányolja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »