Gyanús átutalásokat vizsgál a TEK

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója a Híradónak azt mondta, több olyan ügyet is vizsgálnak, melyben felmerült a terrorszervezetek finanszírozása. A TEK most azt ellenőrzi, hogy a pénz küldője vagy a címzettje köthető-e terrorszervezethez.

Tavaly novemberben Lőkösházán, egy Bukarestbe tartó gyorsvonatról szállították le a rendőrök azt a két brit férfit, akit a terrorizmus elleni törvény megsértése miatt kerestek a szigetország hatóságai. Korábban mindketten éveket töltöttek börtönben terrorcselekmény finanszírozása miatt, és büntetésük letöltése után tíz évig nem hagyhatták volna el az országot.

 

Terrorszervezeteknek pénzt adni az új Btk. hatályba lépése, 2013. óta Magyarországon is bűncselekmény, és a Terrorelhárítási Központ máris több olyan ügyet vizsgál, amelyben felmerült, hogy terrorszervezetek magyarországi pénzintézeteken keresztül kaptak, vagy kaphattak támogatást. A terrorfinanszírozás a világon már egy ismert fogalom, és sajnos begyűrűzött hozzánk is – mondta a TEK-főigazgató, aki ugyanakkor a folyamatban lévő ügyekről ennél többet nem akart mondani.

A terrorizmus finanszírozásáról tartott konferencián a jegybank ügyvezetője azt emelte ki, hogy a hazai pénzintézeteket jogszabály kötelezi arra, hogy folyamatosan figyeljék a tranzakciókat. Amikor ellenőrizetlenül jöttek bevándorlók, migránsok Magyarországra, nagyon sokan úgy gondolták, biztosan nincsenek terroristák közöttük, azóta azonban kiderült, voltak – jelentette ki a rendezvényen Kisgergely Kornél.

Magyarországon 2003 áprilisában a Nemzetbiztonsági Hivatal akadályozta meg, hogy egy arab származású, pécsi orvos 105 ezer forintot küldjön a Hamasz egyik fedőszervezetének. A férfi azzal védekezett, hogy csak éhező gyerekeket akart támogatni, és mivel az orvos tíz nappal a terrorizmus elleni törvény hatályba lépése előtt utalt volna, nem indulhatott ellene büntetőeljárás, ám azonnal kiutasították az országból. Hasonló eset miatt azóta sem indult eljárás.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »