Gyakran sújtja a terror Franciaországot

A dél-franciaországi Nizzában csütörtök este egy 31 éves tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe, a terrortámadásnak legfrissebb jelentések szerint nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az elmúlt évtizedek súlyosabb terrortámadásairól Franciaországban:

1980. október 3. – Egy motorkerékpár táskájába rejtett robbanószerkezet lépett működésbe egy párizsi zsinagóga előtt, négy ember halálát okozva és 20-at megsebesítve.

1982. március 29. – Öt ember meghalt, és 77 megsérült, amikor bombatámadás érte a Toulouse-Párizs vonalon közlekedő vonatot, amelyen a tervek szerint Jacques Chirac párizsi főpolgármester, későbbi köztársasági elnök is utazott volna. Ez volt Carlos, a sakál néven ismertté vált Ilich Ramírez Sánchez franciaországi merényletsorozatának első támadása.

1982. augusztus 9. – Öt fegyveres tüzet nyitott és kézigránátokat dobott egy étteremre Párizs zsidónegyedében. A hat emberéletet követelő és 22 embert megsebesítő terrorcselekményt valószínűleg az Abu Nidal vezette palesztin szervezet követte el.

1983. július 15. – Örmény terroristák robbantottak a párizsi Orly repülőtéren, a török légitársaság beszálló pultjánál, a merényletben nyolcan meghaltak és 54-en megsebesültek.

1983. december 31. – A Párizs-Marseille TGV gyorsvasúton pokolgép robbant, egy másik pokolgép néhány perccel később a marseille-i pályaudvar csomagmegőrzőjében lépett működésbe. A két merényletnek – amelyért Carlost tették felelőssé – öt halottja és 37 sérültje volt.

1986. szeptember 17. – Egy bombatámadás hét emberrel végzett Párizs központjában. A merényletet egy tuniszi származású férfi által működtetett terrorhálózat követte el, amely 1985 és 1986 során 15 robbantást hajtott végre, ezeknek együttvéve 13 halálos áldozatuk és 303 sebesültje volt.

1995. július 25. – Egy gázpalack robbant a csúcsforgalom idején egy helyközi vonatban, a zsúfolásig telt párizsi Saint-Michel metróállomás peronján. A támadásban nyolc ember meghalt és 119 megsebesült. A merényletet az algériai kormány megdöntésére törekvő szélsőséges iszlamista fegyveresek vállalták magukra.

1996. december 3. – Négy ember meghalt, 91 megsérült, amikor robbanóanyaggal töltött gázpalack robbant fel a párizsi helyi gyorsvasút egyik állomásán az egyik szerelvényben.

2012. március 11-19. – Egy algériai származású férfi, az al-Kaida iszlamista terrorhálózat tagja március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon Toulouse és Montauban városában, majd 19-én három gyermeket és egy rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt.

2015. január 7. – A Charlie Hebdo szatirikus újság párizsi székházában egy algériai származású, az al-Kaidával kapcsolatban álló testvérpár 12 embert lőtt agyon. Január 8-án egy mali származású harmadik iszlamista terrorista Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Mindhárom terroristával 9-én végeztek a kommandósok.

2015. június 26. – Egy dzsihadista szervezetekkel kapcsolatban álló, marokkói származású férfi egy Lyonhoz közeli vegyi üzemben lefejezte a munkáltatóját, és megpróbálta felrobbantani a telepen tárolt gázpalackokat, a támadásban ketten megsérültek.

2015. november 13. – Párizsban hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, a 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. A 2004-es madridi merénylet óta legsúlyosabb európai terrortámadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget. A merénylők, második generációs francia, illetve belga állampolgárok végeztek magukkal vagy a kommandósok lőtték le őket.

2016. június 13. – A Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen egy iszlamista férfi meggyilkolta a helyi rendőrparancsnokot és annak feleségét. Az elkövető nem sokkal korábban fogadott hűséget az Iszlám Állam vezetőjének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »