Guterres: tragikus ponthoz érkezett a konfliktus, és nincs kilátás a végére

Tragikus ponthoz érkezett az ukrajnai konfliktus, és nincs kilátás a végére – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának kedd esti ülésén, amelyet az orosz támadás óta eltelt pontosan fél év miatt hívtak össze.

“A mai nap szomorú és tragikus mérföldkő” – mondta Guterres. Civilek ezrei, köztük gyerekek százai haltak vagy sebesültek meg a harcokban. “A világ az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértéseit tapasztalhatta meg” – fűzte hozzá.

A humanitárius fronton elért eredmények dacára nincs jele a harcok végének Ukrajnában – s újabb térségekben mérgesedhet el a helyzet”

– hívta fel a figyelmet Guterres.

A világszervezet főtitkára újfent sürgette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek a zaporizzsjai atomerőműbe tervezett missziója megvalósítását, amely a harcoló felek hivatalos hozzájárulása ellenére még mindig nem kapott zöld jelzést. “A vészfények villognak” – figyelmeztetett a főtitkár egy nukleáris katasztrófa veszélyére, miután az erőmű területét lövések érik, és ezekkel a konfliktus szereplői egymást vádolják.

Ugyanakkor biztatónak nevezte a Moszkva és Kijev között létrejött megállapodást a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról.

Hírdetés

A tanácskozáson videóüzenet útján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt. Beszédében a ukrajnai orosz invázió elhárításának globális jelentőségét hangoztatta.

“Országunk ma ünnepli függetlenségének napját, és most mindenki láthatja, hogy a világ rá van utalva függetlenségünkre” – jelentette ki Zelenszkij. Úgy fogalmazott, hogy

amennyiben Oroszországot most nem állítják meg, akkor “az orosz gyilkosok eljutnak más országokba is, Európában, Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában”.

“Oroszországot felelősségre kell vonni az Ukrajna ellen elkövetett agresszió miatt” – tette hozzá.

Az ukrán elnök a zaporizzsjai atomerőmű ügyéről szólva felvetette, hogy Oroszország adja át a létesítmény ellenőrzését a NAÜ-nek. Kijelentette, hogy a NAÜ szakértői küldöttségének “minél hamarabb” és tartósan át kell vennie az atomerőmű irányítását. Hozzátette, hogy Oroszországnak feltétel nélkül le kell állnia “nukleáris zsarolásával”, és teljesen ki kell vonnia csapatait a régióból.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete egyébként arra hivatkozva próbálta meg elejét venni Zelenszkij videóüzenete bejátszásának, hogy az ukrán elnöknek a szabályok szerint személyesen kellene megjelennie a BT-ben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »