Guterres lesz az új ENSZ-főtitkár?

Az előző két voksoláshoz hasonlóan ismét António Guterres korábbi portugál miniszterelnök, az ENSZ előző menekültügyi főbiztosa kapta a legtöbb szavazatot a világszervezet Biztonsági Tanácsában, a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár utódjának kijelölését célzó választási folyamat harmadik fordulójában – közölte hétfőn egy név nélkül nyilatkozó diplomata.

A tíz ideiglenes és öt állandó, vétójoggal rendelkező tagból álló BT helyi idő szerint hétfő délután szavazott a tíz jelöltről.

A szabályok szerint a titkos szavazás mindaddig folytatódik, amíg a testület nem jut konszenzusra, melyik jelölt vegye át Ban Ki Mun helyét, akinek megbízatása 2016 decemberében jár le.

Az előző két választási fordulót ugyancsak megnyerő Guterrest ez alkalommal Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter követte, harmadik helyen pedig a bolgár Irina Bokova, a UNESCO vezetője végzett.

A több fordulóból álló, zárt ajtók mögött zajló választást követően a BT várhatóan októberben terjeszti jelöltjét a világszervezet közgyűlése elé, amelynek szintén jóvá kell hagynia a tanács választottját.

Végső soron az öt vétójoggal rendelkező országnak, az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Nagy-Britanniának, Kínának és Franciaországnak kell megegyeznie a potenciális ENSZ-főtitkár személyéről.

Közép- és kelet-európai országok, beleértve Oroszországot is, azt hangoztatják, hogy eddig egyszer sem ebből a régióból került ki a világszervezet legmagasabb rangú tisztségviselője, úgyhogy „rajtuk a sor”. Mivel az ENSZ-főtitkári posztot nő sem töltötte be soha, sokan szívesen látnának egy női vezetőt is a világszervezet élén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »