Gúta gyorsabb, mint a helyi polgármester: Összefognak a készülő dán sertésfarm ellen

Gúta gyorsabb, mint a helyi polgármester: Összefognak a készülő dán sertésfarm ellen

Bár a polgármester egy évig aludt, és ugyan tudott róla, de érdemben nem foglalkozott a témával, Gúta végül összefogott: egységes fellépés körvonalazódik a tervezett dán sertésfarm ellen.

Épp kellő időben szivárogtatta ki a sajtó, hogy Gútán a Dan-Slovakia Agrar, a.s. sertésfarmot tervez évi 16 ezer hízóval.

A polgármester egy évig hallgatott a témáról

Ezzel kapcsolatos tervükről már tavaly augusztusban értesítették a helyi hivatalt, Horváth Árpád (MKP) polgármester az általában szokásos ügyintézés lassúságához képest két napon belül válaszolt is a befektető városfejlesztési tervvel kapcsolatos érdeklődésésre. Aztán sokáig érdemi lépés nem történt, míg a sajtó be nem számolt a dánok készülő terveiről.

Gúta lakossága, helyi aktivisták, és sok városi képviselő ekkor szerzett csak tudomást az ügyről, és azonnal összefogást hirdettek. A polgármester látva az ellenállást, magasabb fokozatba kapcsolt, és gyorsan az összefogás élére állt. Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, és a sertésfarm indítása elleni lakossági petíció bizottságában is helyet kapott.

Jó esély van arra, hogy ha az elszánt szóbeli nyilatkozatokat legalább annyira elszánt és kitartó tettek követik, Gútán megakadályozható, hogy a dán megvesse a lábát a városban.

Hétfő, augusztus 13-án a közös álláspont nyomatékosítására soron kívüli önkormányzati ülést hívtak össze. A Körkép.sk is ott járt, tapasztalataink az alábbi pontokban foglalhatók össze:

Hírdetés

Miről szólt a testületi ülés

1. A városi testület a jelenlévő képviselők egyhangú jóváhagyással határozatot fogatott el, melynek értelmében tudomásul veszi a dánok terveit, de nem ért egyet a befektető elképzelésével. Ennek megnehezítésére a városfejlesztési terv is pontosításra kerül,

2. Gúta szakmai bizottságot hoz létre a városi testület mellett működő építésügyi és környezetvédelmi bizottságok elnökeinek vezetésével, mely szakmai anyagot, afféle hatástanulmányt készít elő a készülő beruházás negatív következményeivel kapcsolatban.

3. A városvezetés arra kéri a lakosságot, hogy minél szélesebb körben fejtsék ki véleményüket a sertésfarmmal kapcsolatban. Ezt a helyileg indított petíció aláírásával, illetve közvetlenül, a Környezetvédelmi Minisztériumnak elküldött szakmai vélemény formájában is lehetséges.

4. A város augusztus 19-re nyilvános lakossági fórumot tervez összehívni a témában, ahová helyi aktivisták javaslatára berendelik  Mogens Hansent is, a Dan-Slovakia Agrar, a.s. vezérigazgatóját.

A témáról, valamint a készülő beruházás várható negatív hatásairól itt írtunk bővebben:

A dánok már Gútán is kopogtatnak. Jön az újabb giga sertéstelep a magyarok közé?

A tótmegyeirek (Palárikovo) hasonló ügyben történt tüntetéséről Pozsonyban, a Környezetvédelmi Minisztérium előtt itt számoltunk be:

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »