Gulyás Gergely: rendkívüli ülésszakkal nyaral az Országgyűlés

Július végén, rendkívüli ülésen dönthet a jövő évi költségvetésről az Országgyűlés – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökséget vezető miniszter-jelölt.

Gulyás Gergely az InfoRádióban elmondta, azt tervezik, hogy június 13-ig benyújtják a költségvetést az Országgyűlés elé, amelyről az július második felében dönthet.

– mondta Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint bevált az elmúlt évek gyakorlata a költségvetés korábbi elfogadásáról. Ha bárki más kerülne kormányra, megőrizné azt a lebonyolítási metódust, miszerint júniusban fogadják el a költségvetést, és nem decemberben, mivel így tervezhető a jövő év. Így minden minisztérium, minden miniszter a fő irányok szempontjából pontosan tudja júniusban, júliusban, hogy januártól milyen keretek között tudja a minisztériumot működtetni,

Konzervatív, kiegyensúlyozott, állami gazdálkodás van Magyarországon – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette azt is, hogy amikor polgári jobb-közép kormány volt Magyarországon, akkor mindig kiegyensúlyozott, takarékos, az állami bevételeket és kiadásokat egyensúlyba hozó költségvetés volt. Amikor nem ilyen kormány volt, akkor általában nem.

A távlati célkitűzés ez – mondta Gulyás Gergely, de a következő évben még biztos nem lehetséges.

“A kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás követelményéből kiindulva azt tudjuk majd megmondani, hogy nagyjából mi az a mozgástér, ami a kormány rendelkezésére áll. Hogy ezt a mozgásteret mivel hogyan töltjük ki, az a költségvetési előterjesztést megelőző döntés kell hogy legyen, illetve az adótörvényeket amikor elfogadjuk, annak alá kell támasztania a költségvetést a bevételek szempontjából.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »