Gulácsi: ez egy szenzációs szezon volt

Gulácsi: ez egy szenzációs szezon volt

Óriási tettnek tartja Gulácsi Péter, az RB Leipzig labdarúgócsapatának kapusa, hogy a Német Kupa megnyerésével megszerezték a klub történetének első trófeáját.

„Hét éve érkeztem, abból a csapatból, amellyel a másodosztályból feljutottunk, hatan vagyunk még, tehát a csapat magja egyben maradt. Nyilván tudjuk, hogy mit jelent ez a városnak, a klubnak, a szurkolóinknak. Óriási nagy dolog, hogy megszereztük az első trófeát a klubunk rövid történetében” – nyilatkozott az M1 aktuális csatornának a magyar válogatott kapus az után, hogy a szombat esti berlini döntőben a Lipcse 1-1-es eredmény után tizenegyesekkel legyőzte a Freiburgot.

Úgy vélekedett, hogy az első félidőben kissé passzívak voltak, a másodikat jól kezdték, de gyorsan emberhátrányba kerültek, emiatt szerinte „sokan el is könyvelték talán, hogy ebből nem lesz kupagyőzelem”, de „a csapat megmutatta igazi erejét”.

Emlékeztetett rá, hogy a Freiburg is az első kupadiadaláért szállt harcba, mindkét csapat szurkolói kitettek magukért, ezért nagyszerű volt a hangulat.

Gulácsi a lipcsei csapat egész idényét szenzációsnak nevezte.

„A kupagyőzelemmel megkoronázva ez a klub történetének legjobb szezonja volt, három sorozatban versenyben voltunk sokáig, illetve kettőben el is értük a célunkat” – mondta. A Bundesligában az első négybe kerülést és az ezzel kivívott BL-szereplést óriásinak nevezte, különösen annak tükrében, hogy a télen a 11-12. helyen álltak.

„Az Európa-ligában az elődöntőig jutottunk. Nyilván a kupagyőzelem után más a helyzet, de azért egy kis keserűség van bennünk, mert ott egy nagyon nagy lehetőséget szalasztottunk el, hogy európai finálét játszhassunk. De így utólag, hogy a kupát megnyertük, ez elég vigasz nekünk” – tette hozzá.

A válogatottra váró Nemzetek Ligája-találkozókra rátérve jelezte, hogy a német kupadöntősöknek – mellette Willi Orbánnak, Szoboszlai Dominiknak és Sallai Rolandnak -, valamint a magyar bajnoksághoz képest később záró légiósoknak 30-án kell csatlakozniuk a kerethez.

„Van egy hetünk fújni, utána pedig egy hetünk felkészülni. Szerintem ez Európa-bajnokságon megmutattuk, hogy ha mindenki maximális teljesítményt nyújt, ha a csapat egyben van, ha minden klappol, akkor ezeket a csapatokat is meg tudjuk szorítani, vagy meg tudjuk nehezíteni a dolgukat. Ez lesz a célunk. Meccsről meccsre megyünk, mindegyikből megpróbáljuk kihozni a maximumot” – ígérte.

Hírdetés

A magyar válogatott június 4-én az Eb-ezüstérmes angolokat fogadja zárt kapuk mögött, majd három nappal később az Európa-bajnok olaszok vendége lesz Cesenában. Június 11-én a németek következnek hazai környezetben immár nézők előtt, június 14-én pedig Anglia lesz az ellenfél Wolverhamptonban.

A Leipizig nyerte a „magyaros” Német Kupa-döntőt

A Leipizig nyerte a „magyaros” Német Kupa-döntőt

Willi Orbán (háttal) és Gulácsi Péter is végigjátszotta a Leipzig diadalával zárult döntőt Fotó: AFP/DPA/Christian Charisius
 

Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik csapata, az RB Leipzig nyerte a labdarúgó Német Kupát: a szombati, berlini döntőben 1-1-es döntetlen után 11-esekkel verte a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburgot.

A kezdőcsapatokban három magyar kapott helyett: Gulácsi Péter, Willi Orbán, illetve Sallai. Az első félidőben jobban és koncentráltabban futballozott a Freiburg, amely egygólos előnyre tett szert a 19. percben, ugyanis Sallai passzából Maximilian Eggestein lőtt gólt 18 méterről. A magyar játékosnak a kezére pattant a labda, de a játékvezető nem ítélte szabálytalannak.

Az 57. percben a lipcseieknél kiállították az utolsó emberként szabálytalankodó Marcel Halstenberget. Néhány perccel később az egyenlítés reményében beállt Szoboszlai Dominik. A Leipzig játéka ugyan nem lett jobb, de teljesen váratlanul a 76. percben mégis egyenlített úgy, hogy Orbán kapu előterébe fejelt labdájára Christopher Nkunku csapott le.

A rendes játékidő hajrában lecserélték Sallait, aki így a hosszabbításban már nem volt a pályán. A ráadásban az emberelőnyben futballozó Freiburg járt közelebb a gólhoz, kétszer is a kapufa segítette ki Gulácsit, így a 11-esekre maradt a döntés. A párbajban aztán 4-2-re a Leipzig bizonyult jobbnak, a magyarok közül Orbán értékesítette a maga kísérletét.

Mindkét csapat első kupadiadaláért küzdött, a Leipzig 2019 és 2021 után a harmadik döntőjében már elhódította a trófeát.

Korábban a magyarok közül Fazekas Árpád, Détári Lajos és Lisztes Krisztián tudta megnyerni csapatával a Német Kupát. A válogatott kapusa 1957-ben a Bayern Münchennel, az ötszörös világválogatott Détári 1988-ban az Eintracht Frankfurttal nyert, utóbbi egyúttal a győztes gólt is szerezte szabadrúgásból. Lisztes kétszer is eljutott a döntőbe, de az 1996/97-es kiírásban nem kapott játéklehetőséget a VfB Stuttgartban, míg 2004-ben súlyos sérülése miatt nem tudott pályára lépni a döntőben a Werder Bremen színeiben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »