Guatemala nem tudta leváltatni a korábbi elnöküket lecsukató korrupcióellenes ENSZ-bizottság elnökét

António Guterres, a világszervezet főtitkára szerdán visszautasította Guatemala kérését a közép-amerikai országban működő korrupcióellenes ENSZ-bizottság (CICIG) vezetőjének leváltására.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője, Florencia Soto az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: a Guatemala és a világszervezet közötti megállapodás értelmében Guterres dönt a bizottság vezetőjének kijelöléséről. A főtitkár pedig nem lát okot arra, hogy megváltoztassa jelenlegi álláspontját, miszerint támogatja Iván Velásquez Gómez bizottsági vezetőt – hangsúlyozta Soto.

Guterres elutasító döntése újabb fejleménye a Jimmy Morales guatemalai elnök és a világszervezet között hetek óta folytatott pengeváltásnak.

Morales korábban úgy döntött, nem hosszabbítja meg a bizottság 2019 szeptemberében lejáró mandátumát. Később pedig kitiltotta az országból a spanyol nevének rövidítése alapján CICIG-ként ismert testület vezetőjét az országból. A guatemalai alkotmánybíróság vasárnap viszont úgy döntött, engedélyezi Velásquez visszatérését.

Hírdetés

A CICIG korrupcióellenes vizsgálódásai Moralesig és néhány munkatársáig vezettek. A guatemalai elnök a gyanú szerint legalább 1 millió dolláros törvényellenes támogatást kapott 2015-ös választási kampányához, ő azonban tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. 2017 januárjában korrupció vádjával őrizetbe vették az elnök fiát és testvérét is.

Az ország legfelsőbb bírósága augusztusban megengedte a törvényhozásnak, hogy napirendre tűzze az elnök mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezést. Amennyiben a parlament tagjai megszavazzák ezt a kezdeményezést, az megnyitná az utat a hivatalos nyomozás és az esetleges vádemelés előtt.

A CICIG és a guatemalai ügyészek eddigi legfontosabb korrupciós vizsgálata 2015-ben lemondásra kényszerítette és börtönbe juttatta Otto Pérez Molina volt államfőt és alelnökét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »