Guatemala nem akar elesni az amerikai segélytől, ezért gyorsan Jeruzsálembe költözteti a nagykövetségét

Guatemala nem akar elesni az amerikai segélytől, ezért gyorsan Jeruzsálembe költözteti a nagykövetségét

Jimmy Morales guatemalai államfő Facebook-üzenetben jelentette be, hogy országa Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti át diplomácia képviseletét.

A múlt héten Guatemala volt az egyike annak a kilenc országnak, amely az ENSZ-ben nemmel szavazott arra a határozatra, amely felszólította az Egyesült Államokat arra, vonja vissza azon döntését, amellyel Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. Morales az után döntött a nagykövetség áttelepítéséről, hogy telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Donald Trump amerikai elnök – aki még a választási kampány idején ígérte meg, hogy Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosaként – a napokban azzal fenyegetőzött, beszünteti azon országok segélyezését, amelyek az ENSZ-ben az USA ellen szavaznak. Guatemala, Közép-Amerika egyik legszegényebb állama komoly amerikai segélyeket kap, s a pénz nélkül még tovább romlana az emberek életszínvonala.

Jeruzsálem hovatartozásának kérdése az arab-izraeli konfliktus egyik központi problémája. Izrael 1967-ben foglalta el az addig Jordániához tartozó Kelet-Jeruzsálemet, s azóta a három világvallás központjának számító várost tekinti az ország fővárosának. A világ országai változatlanul Tel-Avivot tartják a fővárosnak, s jelenleg egyetlen állam sem működtet nagykövetséget Jeruzsálemben.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »