Guaidó szerint a katonák többsége az ő oldalán áll

Guaidó szerint a katonák többsége az ő oldalán áll

A magát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó egy hétfői interjúban arról beszélt, úgy látja, hogy a venezuelai katonák többsége mögötte áll, annak ellenére, hogy a katonai vezetés Nicolás Maduro elnök mögött sorakozik fel.

Arra a kérdésre, hogy miképp lehetne végrehajtani egy kormányváltást az országban, Guaidó nem zárta ki teljesen a katonai beavatkozás lehetőségét. Az ellenzéki vezető arról beszélt, hogy a diktatúra megdöntéséhez erőre van szükség, és ennek érdekében semmilyen lehetőséget nem zár ki. Stratégiáját erőszak nélküli nyomásgyakorlásnak nevezi, a cél ugyanis az emberek mozgósítása – mindenféle politikai kötődéstől függetlenül.

Vasárnap Guaidó arról beszélt, hogy a nemzetgyűlésnek szükségállapotot kellene elrendelnie az országot sújtó áramkimaradások miatt. A venezuelai kormány hétfőre szabadnapot rendelt el, a diákok és a munkavállalók ismét otthon maradhattak. Az országban már a múlt hét pénteken tanítási szünetet hirdettek az iskolákban.

Hírdetés

Venezuela egyes részein csütörtök óta szünetel az áramszolgáltatás, ezért sok üzlet azóta zárva tart. A fővárosban, Caracasban nem működik a metró, a nemzetközi reptereken pedig sok járatot törölni kellett. Az áramszünetek és a rosszul működő generátorok miatt több, kórházi kezelés alatt álló beteg halt meg az elmúlt néhány napban.

A Reuters hírügynökség tudósítása arról számolt be, hogy vasárnapra hatalmas sorok alakultak ki a még nyitva tartó üzleteknél, az emberek ivóvízhez és üzemanyaghoz próbálnak hozzájutni. Az áramszünet miatt az egyébként is szűkös élelmiszerkészletek egy része tönkrement, hiszen az ország számos területén nincs áram, így nem működnek a hűtők és a fagyasztók a boltokban és az emberek otthonaiban.

A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújtja, amely miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására. Az országban hatalmas infláció és általános áruhiány van.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »