Grönlandon melegebb van, mint Magyarországon

Az idokep.hu oldalán olvasható, hogy Grönland északi részén, Földünk legészakibb meteorológiai állomásán szombat este 6,1 fokot mértek.

Míg nálunk a szibériai eredetű hideg uralja az időjárást, Grönlandra melegebb levegőt szállítottak a délies áramlások. Az ilyenkor megszokott -20, -10, de akár -40 fokos hőmérsékleti értékek helyett szombaton az esti órákban Kap Morris Jesup állomáson a 6,1 fokot is elérte a maximum.

Márciusig ráadásul a Nap sem kel fel a horizont fölé, így még nehezebben jön létre ilyen mértékű melegedés Grönland területén. Vasárnap még szintén a pozitív tartományban maradt a hőmérséklet, de az előrejelzések szerint hétfőn újra -20 fok körüli értékeket mérnek majd.

A nyári évszakban Grönlandon 10-18 fok is jellemző, ám az évnek ezen szakaszában csak ritkán fordul elő, hogy 0 fok fölé melegszik a levegő. Még ritkább esemény, hogy ezzel egy időben Magyarországon erős fagyok tomboljanak még a legmelegebb órákban is. Vasárnap hazánkban -18 és -5 fok között alakultak a minimum hőmérsékletek, és jelenleg is bőven 0 fok alatti értékeket mérhetünk.

 


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »