Grönland függetlenítené magát a Dán Királyságtól

Grönland függetlenítené magát a Dán Királyságtól

A Dán Királysághoz tartozó Grönlandon kedden zajlottak a parlamenti választások. A világ legnagyobb szigetén a szociáldemokrata Progresszív Párt nyert, Kim Kielsen kormányfő azonban nehéz helyzetbe került. Az új kormányhoz ugyanis koalíciót kell kötnie valamelyik másik párttal.

Grönland széleskörű autonómiát élvez. Parlamentje 31 tagból áll. A választásokat megelőző kampány során a legfontosabb kérdés az volt, hogy milyen gyorsan és milyen formában hozza közelebb Grönland a teljes függetlenség kivívását – amit egyébként minden mérvadó politikai párt támogat.

A téma azért is kapott új lendületre, mert Grönland jelentős készletekkel rendelkezik ásványkincsekből – kőolajtól az uránon át a ritkaföldfémekig.

Hírdetés

Az ásványkincsekre kiéhezett világ azonban még nem értékelte eléggé a szigetország javait, egyelőre még a kínai beruházók is csak érdeklődtek. A legnagyobb hátránya a szigetországnak az infrastruktúra hiánya, a bürokrácia magas foka, a környezetvédelmi előírások szigorúsága.

Grönland bevételének legnagyobb része továbbra is halászatból származik. Költségvetésének felét (500 millió eurót) Dániától kapja.

hnonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »