Gröhling változást tervez, néhány diáknak nem feltétlenül kell visszatérnie az iskolaparba szeptemberben

Gröhling változást tervez, néhány diáknak nem feltétlenül kell visszatérnie az iskolaparba szeptemberben

A törvénymódosítás lehetősége előtt egyértelműen a járványhelyzet miatt bevezetett távoktatás taposta ki az utat. A dolog azonban nem ennyire egyértelmű, gond lehet az anyagi finanszírozással.

Az otthon tanulók ugyanis többletmunkát jelentenek a pedagógusok számára, és mindenképp bizonyos kiadással járnak az iskola számára, amelyhez tartoznak. Márpedig a jelenleg finanszírozási rendszer szerint a normatív támogatás összege egy otthontanulóra egytizede a szokványos normatív támogatásnak. Vagyis egészen pontosan nulla az iskolák motivációja az ilyen otthontanuló diákok felvételéhez.

Hírdetés

Az egész elképzelés gyerekek szocializációjára  gyakorolt hatása pedig már tényleg komoly vita tárgya lesz, nem beszélve arról, hogy már most rengeteg szülő türelmetlenül várja, hogy gyermekei visszatérjenek az iskolákba.

És bár az otthon tanuló diákok száma folyamatosan emelkedik, viszonylag elenyészően vannak: számuk tavaly 500 volt, idén 614. Mivel a felsőtagozatosok számára ez a lehetőség nem adott, sok szülő csehországi iskolába íratja be gyerekét ötödikes korától, ahol a későbbi évfolyamokban is van lehetőség otthoni tanulásara (homeschooling).

HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »