Gröhling szerint a tanároknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy csökken a fizetésük

Gröhling szerint a tanároknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy csökken a fizetésük

A tanárok fizetése nem csökken, azonban az esetleges fizetésemelésük kérdéses lesz a jövőben.

Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) többször is kijelentette, hogy a tanárok jelenlegi fizetése nem csökkenhet.

Hírdetés

2019 januárjában az oktatási tárca tíz százalékkal növelte az összes tanár fizetési tarifáját. A minisztérium 2019 szeptemberében további 9,5%-al növelte a tanárok bérét.

Gröhling kritizálta azt, hogy a kormányprogramba nem került bele a tanárok fizetésemelésének garantálása. A tárcavezető ezt azzal indokolta, hogy a kormányprogram kidolgozása alatt feszült és gyorsított tempóban dolgoztak, így sok dolgot nem győztek megvitatni.

A kiadások felülvizsgálata alapján azonban a tanárok bérei elmaradnak a nemzetközi standardtól, de gyorsabban növekednek, mint az állami alkalmazottak fizetése. Az elemzők szerint, a különbségek elsősorban az óvodai vagy egyetemi tanárok fizetésén mutatkoznak meg.  A legjelentősebb fizetésbéli különbségek az óvópedagógusok és az alsó tagozatos tanárok fizetésein látszik meg, elemzők szerint a külföldi tanároknak sokkal magasabb az iskolai végzettsége.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »