Gröhling rugalmasabb tantervet ígér az iskoláknak

Gröhling rugalmasabb tantervet ígér az iskoláknak

Az iskolák az új tanévtől kezdődően eldönthetnék, hogy rugalmasabb kerettervek szerint kívánják-e folytatni az oktatást, vázolta fel a SITA hírügynökségnek nyilatkozva Branislav Gröhling oktatási miniszter.

A tantervet három egységes oktatási programfejezetre kívánják osztani. Az első ciklus az 1-3. évfolyamot foglalná magába, a második a 4-5. évfolyamot, az utolsó pedig az általános iskolák 6-9. évfolyamát.

Magyarázatként elmondta, hogy jelenleg az iskolákban ez úgy működik, hogy az egyes évfolyamok részére ki van jelölve a standard tudáshalmaz, melynek az elsajátítását ellenőrzik.

Hírdetés

A rugalmas kerettanterveket kísérleti jelleggel vezetnék be, projektként szerepelnek, melyeket azután a tárca kiértékel majd. Mint kifejtette, a jelenlegi oktatási rendszert pillanatnyilag másként nem tudják megváltoztatni. „Önkéntes alapon, kísérleti projekttel kell kezdeni“ – magyarázta Gröhling. Az iskolák eldönthetik, hogy egy ciklust, illetve azok mindegyikét kipróbálják.

„Ez nehezebb a pedagógusok számára, mert mindezt elő kell készíteniük, együtt kell működniük az osztállyal, a szülőkkel és az egész tanári karral“ – magyarázta. A módszert azonban nem akarják általánosan bevezetni, hanem önkéntes alapon. A miniszter szerint ez egy közbülső lépés lenne a magolás és a való életre való felkészítés között.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »