Gröhling: Nem reális a titulusok utólagos visszavonása

Gröhling: Nem reális a titulusok utólagos visszavonása

Nem reális a titulusok utólagos visszavonása. Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter jelentette be Érsekújvárban, az év végi bizonyítványosztás során tartott sajtótájékoztatóján.

„Ha valakinek visszamenőlegesen elvennék a titulusát, aki jogi aktusokat vitt véghez, akkor nem tudjuk, hogy miként kezelhetjük ezeknek a jogi aktusoknak az eredményét. Az alkotmány sem engedélyezi a visszaható hatályú közvetlen intézkedéseket, mert azok az egész ország jogi stabilitását veszélybe sodorhatják” – közölte a miniszter. Hozzátette: meg kell húzni a vonalat, és előre kell tekintenünk, a szabályokat pedig előrefelé kell meghatároznunk. „Azt, ami eddig történt, másképp kell intéznünk” – mondta Gröhling.

Az OĽaNO a záródolgozatok felülvizsgálatát indítványozza a felsőoktatási intézményekben, mégpedig egy olyan időszak időtartama alatt, amelyet Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter fog meghatározni. Szeptemberig egy új törvényt dolgoznak ki, amely egyes iskolák akkreditációját is veszélybe sodorhatja. Gröhling megjegyezte: a törvénytervezet már részben elkészült.

„Meglátjuk, hogyan kerül a tárcaközi észrevételezési eljárásba, illetve ezt követően a parlament elé”

Hírdetés

– így a miniszter.

A miniszter elmondta, hogy nem akarnak új bizottságot létrehozni, a titulusok visszavonási jogát meghagynák a felsőoktatási intézményeknek. „A felsőoktatási intézmények adják ki a titulusokat, úgyhogy ők felelősek az oktatás minőségéért, illetve az általunk meghatározott szabályok szerint azok dönthetnek majd a titulusok visszavonásáról” – közölte Gröhling. Rámutatott: a felsőoktatási intézményeknek már elküldték azokat a standardokat, amelyek a problémakör egyes működési mechanizmusait határozzák meg.

„Ha az iskola nem biztosítja két éven belül ezeknek a mechanizmusoknak a működését, akkor ez az akkreditáció megvonásával is járhat, ami azt jelenti, hogy az iskola befejezi a működését”

– magyarázta.

Az oktatásügyi miniszter azt is elmondta, hogy az adatbázisban körülbelül 20 millió szöveg van, és ezt további ötmillió szöveggel fogják még kiegészíteni. „Ezt internetes hivatkozásokkal és szövegekkel fogjuk bővíteni, a következő években pedig ezzel az adatbázissal fogunk dolgozni” – mondta a tárcavezető azt is hozzátéve, hogy az adatbázis 2012-ben jött létre.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »