Gröhling: el kell fogadni az online oktatási rendszert

Gröhling: el kell fogadni az online oktatási rendszert

Branislav Gröhling szerint az iskolaügyet nem lesz könnyű megreformálni, főleg a koronavírus-járvány idején, mert csak most fog megmutatkozni igazán, a pedagógusok mennyire tudnak kreatívan oktatni. Az új oktatásügyi miniszter Denník N-nek adott interjújából szemléztünk.

A gyerekeket nem szabad túlterhelni, ugyanakkor nagyon sok pedagógus nem tanítja meg a gyerekeket az önálló gondolkodásra. Gröhling szerint ez az időszak elsősorban arra lesz hasznos, hogy a gyerekek megtanuljanak önállóan dolgozni. A főiskolások és egyetemisták már elsajátították az egyéni tanulás alapjait, de az alapiskolások és középiskolások számára ez nagy kihívás lesz.

Gröhling szerint van esély arra, hogy az iskolaév még a nyár előtt le legyen zárva, de fel kell készülni az online oktatás hosszútávú bevezetésére is. Az iskolaügyi minisztérium ehhez minden segítséget megad, szakmai weboldalak segítségével szeretnék segíteni a pedagógusok és a diákok munkáját, illetve a köztévében az oktatási műsorok sugárzása is nagy segítséget nyújthat, elsősorban az alacsonyabb évfolyamok számára.

Hírdetés

Az írásbeli érettségiket eltörölték, de az iskolaügyi miniszter mindenkit biztosított arról, hogy a szóbeli érettségik valamilyen formában megtartják.

A szakember fontosnak tartja az iskolarendszer megreformálását. Elmondása szerint az előző kormány sok pénzt pazarolt el, a pénzek gyakran nem oda kerültek, ahová szánták őket. Az új pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel jó kapcsolatot ápol Gröhling, így bízik abban, hogy a jövőben eredményesen működik majd együtt a két tárca.

A tárcavezetp leszögezte, csapatát sok jó szakember erősíti majd, az államtitkárok választása is szakmai alapon történt. Ivan Husárnak az lesz a feladata, hogy a fiatalokban ösztönözze a sportolás iránti szeretetet, Filip Mónika pedig a finanszírozási reformban segít, illetve a nemzetiségi oktatás hatékonyabb kidolgozásában is oroszlánszerepet vállal majd. A tárcavezető elmondta, nem szereti a központosítást, ezért igyekszik minél több szakemberrel együtt dolgozni. Az oktatásügyi bizottság tagja lesz Richard Vašečka is (OľaNO), aki nem éppen liberálisan gondolkodik az oktatás módszertanáról.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »