Gröhling arra bíztatja a szülőket, diákokat és pedagógusokat, hogy még augusztusban oltassák be magukat

Gröhling arra bíztatja a szülőket, diákokat és pedagógusokat, hogy még augusztusban oltassák be magukat

Branislav Grühling (SaS) oktatási miniszter felszólította a szülőket, a diákokat és a pedagógusokat, hogy még az augusztus folyamán használják ki az oltás lehetőségét, amely most előzetes regisztráció nélkül is felvehető. A miniszter azzal érvelt, hogy a magasabb oltottsági szint segít elkerülni, hogy az iskolákból járványgócok váljanak, és emiatt felfüggesszék a jelenléti oktatást.

Egy hónappal az iskolakezdés után még mindig Nyugat-Szlovákiában a legmagasabb az oltottsági szint, de még itt sem éri el a kollektív immunitáshoz szükséges mértéket.

“A magasabb oltottsági szint biztosítja az iskolák jobb működését. Egyelőre Nyugat-Szlovákiában a legmagasabb a beoltottak aránya, amelynek köszönhetően itt kevesebb járványgóc alakul ki és az osztályok elkerülhetik a jelenléti oktatás felfüggesztését”

fogalmazott a miniszter. A tárca kommunikációs osztálya arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus terjedése esetén a fertőzöttek kontaktszemélyit is karanténba küldi majd a közegészségügyi hivatal. Ez a gyakorlatban távoktatást jelent a karantén végéig.

Gröhling azt is kiemelte, hogy a beoltottaknál jelentősen csökken az esélye a súlyos lefolyású COVID-19-nek és a kórházi ápolást igénylő COVID-19-nek, kisebb a vírus továbbadásának kockázata és kevesebb vírus van a szervezetükben.

Hírdetés

“Minél több lakos oltatja be magát, annál jobb az egész társadalomnak és az iskoláknak is. Lassul a Delta-variáns terjedése, ami folyamatosabbá és biztonságosabbá teszi az iskolák működését”

fogalmazott a miniszter, elismerve, hogy Szlovákia uniós viszonylatban elmaradt az oltottsági arányt tekintve.

Az oktatási tárca szerint Európában Izland rendelkezik a legmagasabb oltottsági szinttel (78 százalék a teljes lakossághoz mérve, legalább az első adag oltást számolva). A második helyen Dánia (72 százalék), a harmadik helyen az Egyesült Királyság (69 százalék) szerepel. Szlovákia teljes lakosságának jelenleg csak 41 százaléka kapta meg legalább az első adag oltást.

A legmagasabb oltottsági szinttel rendelkező járások közé tartozik a főváros öt kerülete, a Szenci, Dunaszerdahelyi, Bazini, Nagyszombati, Trencséni, Besztercebányai, Galántai, Zsolnai, Pöstényi, Miavai és Vágsellyei járások. A legkevésbé átoltott régiók között szerepel a Gölnicbányai, Nagyrőcei, Poltári, Rimaszombati, Késmárki, Korponai, Losonci, Gyetvai, Iglói és Ólublói járás.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »