Gróf Esterházy János neve a magyar-lengyel barátság Zamárdiban felavatott emlékművén

Lélekemelő, bensőséges ünnepségre került sor szeptember 27-én a Balaton partján fekvő Zamárdiban, ahol a Jegenye téren a magyar-lengyel barátság tiszteletére létrehozott parkot adták át a nagyközönség részére.  

Mint ismeretes, a település a II. világháború kitörése után, 1939-ben lengyel menekülteket fogadott be, sőt, iskolát is működtetett az ide menekült lengyel diákok képzésére. Ők később abban a legendás balatonboglári lengyel gimnáziumban tanultak tovább,

Hírdetés

Az ünnepségen a magyar-lengyel barátság történetét méltatva beszédet mondott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere, Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet és Zamárdi lengyel testvértelepülése, Ustrzyki Dolne alpolgármestere, Michal Wnuk.

Az ünnepség keretében felavatásra került a magyar-lengyel barátság Szentkuti-Kis Gábor által megtervezett emlékműve, melynek felületén

Az emlékművet Kocsi György plébános szentelte fel. Gál Péter, az emlékhely és az emlékpark egyik kezdeményezője elmondta, az emlékműre további olyan személyek nevének felvésését is tervezik, akiknek életműve ugyancsak összekötő kapcsot jelent a két testvérnép egyedülálló barátságának történetében.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »