Grendel Gábor: fogalmam sincs, mi lesz

Grendel Gábor: fogalmam sincs, mi lesz

Hogyan értékeli a választásokat? Elégedett az OĽaNO–NOVA lista eredményével? 

A mozgalom, a jelöltek eredményével elégedettek vagyunk, de a választások összeredményéről úgy vélem, hogy a szomorú vasárnap kifejezés a legmegfelelőbb erre a napra.

A NOVA eredményével is elégedett? Ha jól tudom, a 19 képviselőből kettő lesz novás. 

Igen. De tisztában voltunk azzal, hogy ez kimondottan karikázós lista, tehát nehéz lesz mandátumhoz jutni. Az is tény, hogy a listára több mint 287 ezer szavazatot adtak le, vagyis a háromszázalékos határ csaknem kilencezer szavazat volt. Tehát nem volt könnyű előre lépni a listán. A novások közül többen is kaptak 5-6 ezer karikát, de ez kevés volt.

Kezdetben koalícióban gondolkodott az OĽaNO és a NOVA, de a kettes koalícióra vonatkozó 7 százalékos küszöb miatt inkább az OĽaNO a listájára vette a novásokat, és a lista nevébe írták csak be az ön pártja nevét. Az eredmény azt mutatja, hogy bőven átlépték a 7 százalékos küszöböt is. Nem tartja utólag hibának, hogy nem tényleges koalícióban indultak? 

Utólag könnyű okosnak lenni, akkor úgy értékeltük, hogy túl nagy kockázatot jelentene. Az is kiderült, hogy a közvélemény-kutatásokban nem nagyon lehet bízni. A választások eredménye azt mutatja, hogy a két-három hónappal ezelőtti felmérések egyáltalán nem voltak mérvadók. Az idei választások egyik fő tanulsága mindenképpen az, hogy nem lehet belőlük érdemleges következtetést levonni. Ez nemcsak bennünket érint, hanem Radoslav Procházkát és Richard Sulíkékat is. Sulíkékat hónapokig 5 százalék körül mérték.

Azzal kezdte, hogy a szomorú vasárnap a legjobb jelző erre a napra. Mi lesz a folytatás? Milyen lehetőséget lát a kormányzati együttműködésre? A Smerrel kizárták az együttműködést, az SNS és Kotleba pártja gondolom szintén nem partner. 

A Smerrel valóban kizártuk az együttműködést. Kotlebára eleve nem is számítottunk, most, hogy bent vannak, természetesen abszolút kizárt az együttműködés velük. Őszintén szólva fogalmam sincs arról, hogy mi lesz. A választások utáni vitaműsorokat látva is úgy gondolom, hogy a pártelnököknek is pihenésre van szükségük. A pihenés után pedig el kell kezdeni a hivatalos megbeszéléseket. De őszintén mondom, hogy ebből az összeállításból nem tudom, hogy mit lehet kihozni.

Elsődlegesen jobboldali koalícióra törekednek? 

Igen, de mint tudjuk, a KDH nem jutott be, így nehéz lesz bármit is összeállítani.

Elképzelhetőnek tart egyfajta egységkormányt, amelyből a szélsőségeket zárnák ki, akár a Smer részvételével? 

Egyelőre minden találgatást túl korainak tartok, nem beszéltünk még lehetséges koalíciókról, miután reggel 5-ig, fél hatig az eredményeket vártuk. Nem volt idő arra, hogy érdemben tárgyaljunk a folytatásról.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »