„Grammy-díjas élmény”: Kolozsváron lép fel a Robert Glasper Experiment

„Grammy-díjas élmény”: Kolozsváron lép fel a Robert Glasper Experiment

Kolozsváron lép fel a Robert Glasper Experiment zenekar, a kétszeres amerikai Grammy-díjas dzsesszzongorista és bandája kedden 20 órától koncertezik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Farkas utcai Auditorium Maximum termében.

12 concert Robert Glasper Experiment_b

Robert Glasperék koncertjükön nagy részben Art Science című nagylemezük anyagát adják elő, amely nyolc hete a Billboard Jazz Albums lista első helyezettje volt. Hosszas vezetés után jelen pillanatban is a top 20-ban található. „A dzsesszrajongók számára a Robert Glasper Experiment-koncert olyan élmény lehet, mint amikor először próbál ki különlegesen finom ételt, ízvilágot valaki egy újonnan nyílt vendéglőben” – nyilatkozta Alin Vajda főszervező. Elmondta, olyan projektről van szó, amely semmihez nem hasonlítható, amivel a romániai közönség eddig nem találkozhatott.

„A közönség most kezd érdeklődni az effajta rendezvények iránt, ezért döntöttünk úgy, hogy 1000 férőhelyesnél kisebb teremben szervezzük a koncertet” – tette hozzá Vajda. Úgy fogalmazott, rendkívül örvendenek, hogy elsőként hívták el Romániába Robert Glasperéket, akik Bukarestben és Kolozsváron is fellépnek. A kortárs dzsessz legjobbja zenéjében az R&B-vel és a hip-hoppal ötvözi a műfajt, így divatossá teszi azt a fiatalok körében. Glasper múlt hónapban a Fehér Ház meghívottja volt egy művészetekre és technológiára összpontosító rendezvényen. Ő az egyetlen dzsesszelőadó, akinek a számait nagyobb arányban töltik le, mint amennyi hanghordozót vásárolnak.

„Perspektívából nézve, ha a nyolcvanas években Wynton Marsalis megteremtette a dzsesszközönség arisztokráciáját, erősen ideologikus (neo-)klasszicizmusát, akkor a tízesekben Glasper lehet az, aki szembe tud szállni a műfajt veszélyeztető elöregedéssel és az elefántcsonttoronyba záródással. Glasper többször is visszautasította, amikor szakírók úgy aposztrofálták, mint a dzsessz holnapját. »Én most vagyok itt« – jelentette ki” – méltatják a művészt közleményükben a szervezők.

A romániai koncertsorozaton fellépő zenészek: Robert Glasper (zongora), Casey Benjamin (szaxofon és vocoder), Mark Colenburg (dob), Burniss Travis II (basszus) és Mike Severson (gitár). A kedd esti eseményre szóló jegyek ára a hely kategóriájától függően 85, 110 vagy 135 lej. Jegyek a kolozsvári román színház jegypénztárában vagy online a www.eventim.ro és a www.jegymester.ro oldalon válthatók. További részleteket a művészről és az eseményről a www.twinarts.ro és a www.jazzinthepark.ro oldalon, valamint az említett rendezvények Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők. A bukaresti koncertet november 28-án láthatja-hallhatja a közönség.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »