Grád Ottó: ha marad az ársapka, marad az üzemanyaghiány is

Jelenleg a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot, és ez mindaddig fennmarad, amíg a hatósági árszabályozás változatlanul érvényben lesz – mondta az InfoRádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolajszövetség főtitkára. Jelen pillanatban az olajpiaci szereplők nem tudnak annyi üzemanyagot szállítani, mint amennyire igény lenne. A kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot, ez az oka annak, hogy ilyen mértékben felborult a piacon az egyensúly, és ekkora üzemanyaghiányt tapasztalnak a fogyasztók a töltőállomásokon – magyarázta Grád Ottó.

A Magyar Ásványolajszövetség főtitkára emlékeztetett, hogy a helyzet már korábban is kritikus volt, hiszen az utóbbi hónapokban az autósoknak együtt kellett élniük a mennyiségi korlátozásokkal, sőt korábban is lehetett azt tapasztalni, hogy egy-egy töltőállomáson átmenetileg nem lehetett üzemanyagot tankolni.

Hírdetés

A szakember elmondta, a kialakult helyzetnek két fő oka van. Az egyik, hogy a Dunai Finomító csak csökkentett kapacitással tudott termelni egy üzemi probléma miatt, amelynek az elhárítása több időt vett igénybe, mint azt a szakemberek tervezték. A másik ok szerinte az, hogy elterjedtek bizonyos rémhírek a fogyasztók között a hatósági ársapka megszűnéséről, és emiatt emelkedett a tagvállalataik töltőállomásain a hét végi fogyasztás jóval a megszokott szint fölé. „Kialakult egy pánikvásárlási roham, aminek aztán végképp nem tudtak a töltőállomások a hétvégén megfelelni” – tette hozzá.

Az ellátásbiztonságon javít, hogy a friss hírek szerint Százhalombattán az üzemi probléma megoldódott, a termelés folyamatosan visszaáll, és néhány napon belül eléri a finomító a szokásos kapacitását. Grád Ottó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel csak mérséklődni fog a nagy hiány, de megmaradnak a problémák, mert a finomító egyedül nem képes ellátni a piacot. Mint ismertette, a hatósági ár bevezetése előtt a hazai üzemanyag-ellátást 70 százalékban a hazai termelésből, 30 százalékban pedig importforrásból érkező üzemanyagok biztosították. „Az ársapka alkalmazása után az import jelentős mértékben csökkent, a Mol pedig hiába járatja maximális szinten a finomítót és termel többet is, mint amennyit korábban a piacra szállított, ez a többlet sem elegendő ahhoz, hogy a kieső importot pótolja. A következő időszakban is az lesz jellemző, hogy a fogyasztás meg fogja haladni a keresletet” – mondta a főtitkár.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »