Grabar-Kitarovic: Nincs vesztegetni való idő

Horvátországnak nincs vesztegetni való ideje – jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: ezért nem enged semmilyen ultimátumnak, amely nyugtalanítaná az állampolgárokat.

Az államfő ezzel feltehetően arra célzott, hogy Bozo Petrov, a választásokon harmadik helyen végzett Híd Függetlenek Listája (Most) párt elnöke garanciát kért azoktól, akik a kormányalakításhoz pártja segítségét kérik. Petrov öt napot adott a vezető pártoknak, hogy elfogadják pártjának korábban megfogalmazott követeléseit.

A köztársasági elnök szerint az alacsony – 52 százalékos – részvételi arány egyfajta figyelmeztető üzenet volt a szavazók részéről.

„A megválasztott parlamenti képviselőknek felelősségteljesebben kell végezniük munkájukat, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát” – hangsúlyozta. Emellett bejelentette, hogy amint megkapja az országos választási bizottság hivatalos jelentését, megkezdi a konzultációkat a kormányalakításról a parlamentbe bejutott pártokkal.

Mint fogalmazott, nincs idő politikai fondorlatokra, „tehetséges és határozott vezetésre van szükség”.

„Erőteljes, demokratikus előrelépés”

Elégedettségét fejezte ki a kampánnyal kapcsolatban, amely szerinte néhány elfogadhatatlan kijelentésen túl nem volt megosztó.

„A jelenlegi kampány erőteljes, demokratikus előrelépésnek számít, mert az egzisztenciális kérdésekről szólt, és nem a megosztottságra helyezte a hangsúlyt” – húzta alá.

Az államfő külön gratulált a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), amely relatív győztese lett az előre hozott választásoknak. Grabar-Kitarovic várhatóan Andrej Plenkovicot, a HDZ miniszterelnök-jelöltjét bízza majd meg a kormányalakítással, amennyiben az rövid időn belül össze tudja gyűjteni a kabinet megalakításához szükséges 76 szavazatot.

A választási eredmények százszázalékos feldolgozottsága alapján a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 61, az SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett vasárnap a 151 tagú törvényhozásban. Így sem a HDZ, sem az SDP nem tud önállóan kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. A tavaly november 8-i választásokon a két nagy párt fej fej mellett végzett, és egyaránt 56 mandátumot szerzett. A HDZ csak a parlamentbe akkor újonnan, proteszt pártként bekerült Híd segítségével tudott kormányt alakítani, ám a két párt közötti nézetkülönbségek végül Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő elleni bizalmatlansági indítványhoz, illetve kormányának bukásához vezettek.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »