Gőzerővel fertőtlenítik a tömbházakat, de gondot jelent a bejárati kéztisztítók beszerzése

Gőzerővel fertőtlenítik a tömbházakat, de gondot jelent a bejárati kéztisztítók beszerzése

Kolozsváron és Marosvásárhelyen már elkezdték a tömbházak fertőtlenítését a 4-es számú katonai rendelet előírásai értelmében, Nagyváradon pedig hamarosan nekifognak. Gondot jelent ugyanakkor azoknak az adagolóknak, kézfertőtlenítőknek a beszerzése, amelyeket a bejáratokhoz kell kihelyezni, a panaszt a megyei jogú városok szövetsége is „felkarolja”.
Kolozsvár önkormányzata 7 millió lejt fordít idei költségvetéséből közterületek, tömbházak fertőtlenítésére a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott 4-es számú katonai rendelet alapján. Eszerint

az önkormányzatok március 31-étől kötelesek fertőtleníteni a panelek lépcsőházait, liftjeit, közös tereit, és valamennyi tömbházbejárathoz fertőtlenítőszeres felszerelést kell elhelyezniük.

A kincses városban 2030 tömbház legalább 20 lakrésszel rendelkezik, további 3795 tömbház pedig 6 lakrészes. Kedden reggel a Monostor és a Mărăști negyedben végezték el elsőként a fertőtlenítést, majd a Györgyfalvi, Donát és Hajnal negyed következik, illetve a többi kisebb negyed is sorra kerül.

Hírdetés

Az akció során a lépcsőházakat fertőtlenítik, ahol pedig van lift és alagsor, azt is.

Oláh Emese alpolgármester a Krónika megkeresésére elmondta, az eddigi adatok értelmében körülbelül 10-12 napba telik az összes tömbház tisztítása és fertőtlenítése, ha pedig sikerül ennyi idő alatt befejezni, újraindul a folyamat. Kifejtette, az önkormányzat azt tanácsolja a lakóknak, hogy a fertőtlenítést követő két órában ne hagyják el lakásukat, ne menjenek ki a lépcsőházba. „Ha a lakók ezt nem tartják be, feleslegessé válik a fertőtlenítés, ugyanakkor egészségügyi szempontból is javasoljuk, hogy ne menjenek ki. Még akkor is, ha az útmutatások értelmében a szernek nincsen semmilyen káros hatása az emberi szervezetre” – fogalmazott az elöljáró. Hozzátette, a cég, amellyel szerződést kötött az önkormányzat, még a szükségállapot elején beszerezte a fertőtlenítőszereket, és folyamatosan kap ellátást. Ugyanakkor hangsúlyozta: március eleje óta állandóan fertőtlenítik a közterületeket: az utcákat, buszmegállókat, játszótereket, piactereket, élelmiszerpiacokat is.

A nagyváradi önkormányzat közleményben tájékoztatott, hogy a 4-es számú katonai rendeletnek megfelelően

április 6-ától kezdik meg a városban található nagyjából 2600 tömbház fertőtlenítését.

A munkálatokat a Coral Impex Kft. végzi, nekik van szerződésük az önkormányzattal a nagyváradi kártevőirtási és fertőtlenítési munkálatokra. A folyamat a számítások szerint két hetet vesz igénybe, és három ütemben valósítják meg. Egy lépcsőház fertőtlenítésének költsége 42 lej körüli összeg áfával együtt. Ami viszont a tömbházak bejáratához kihelyezendő fertőtlenítőszereket illeti, a városháza közölte: ez egyelőre nem megvalósítható. Ugyanis hiába keresték az adagolókat az engedélyezett vállalkozásoknál, nincsenek készleten.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »