Görögország tiszteletben tartja a szankciókat a fizetésnél a Gazpromnak

Görögország az orosz gázszállítások következő hónapban esedékes számláját az uniós szankciókba nem ütköző módon tervezi kifizetni – közölte csütörtökön az ország környezetvédelmi és energiaügyi minisztere.

Kosztasz Szkrekasz miniszter a görög Skai rádióban elmondta, hogy a fizetés következő részlete május 25-én lesz esedékes, de nem tért ki rá, milyen devizanemben tervezik teljesíteni. Megjegyezte ugyanakkor: „olyan módon fogunk fizetni, amely nem sérti a szankciókat, és megvédi országunk energiabiztonságát”.

„A Gazprom javaslatot tett a fizetés módjára. Ennek jogi, pénzügyi és politikai vonatkozásai vannak. Mindezeket a szempontokat értékeltük” – mondta, és sürgette az uniós energiaügyi miniszterek jövő heti ülését, hogy közös válaszra jussanak a kérdésben.

Hírdetés

Az új orosz fizetési rendszer szerint a vevők eurót vagy dollárt helyeznének el a Gazprombanknál vezetett számlán, amely azt átváltaná rubelre, a külföldi vevő tulajdonában lévő másik számlán helyezné el, és a fizetést orosz valutában utalná át a Gazpromnak.

A terv megosztotta az uniós tagállamokat. Giannisz Oikonomou görög kormányszóvivő csütörtökön közölte, hogy az euró rubelre átváltása pusztán technikai kérdés.

„Eddig is euróban fizettünk, és ezután is euróban fogunk fizetni. Az, hogy az eurót hogyan, milyen módon váltják át rubelre, még tisztázandó kérdés” – mondta rendszeres sajtótájékoztatóján. Úgy vélte, hogy ebben az ügyben a nyitott kérdések „május végére, mire a fizetésünk esedékessé válik, már tisztázódnak.”

A gázszükségletének több mint 30 százalékát orosz forrásból fedező Görögországnak 2026-ig érvényes gázszállítási szerződése van a Gazprommal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »