Görögország kiakadt a migránsok elleni "rendőri erőszak" miatt Macedóniára

MTI nyomán

Görögország szerint a menekültekkel szembeni “megengedhetetlen” rendőri erőszak miatt nincs helye az EU-ban Macedóniának – ameylet egyébként el sem ismer ezen a néven.

Elképzelhetetlennek és megengedhetetlennek nevezte Prokopisz Pavlopulosz görög elnök hétfőn a migránsok ellen egy nappal korábban alkalmazott macedón rendőri erőszakot.

“A menekültekkel szembeni ilyen viselkedéssel a szomszédunknak sem az EU-ban, sem pedig a NATO-ban nincs helye” – közölte egy sajtókonferencián az államfő.
 
Szkopjéban válaszul azt vetették a görög hatóságok szemére, hogy tétlenül, távolról szemlélték a súlyos incidenst, és a rendőrök semmit se tettek annak érdekében, hogy véget vessenek neki. Macedónia szerint mintegy 3 ezer migráns vett részt a zavargásban, és próbált meg erőszakkal bejutni az országba. A szkopjei külügyminisztérium közlése szerint folyamatosan kérik a görög féltől az illegális bevándorlásról szóló információk megosztását, és a hasonló incidenseket megelőző intézkedéseket.

A feszültség Athén és Szkopje között Macedónia 1991-es függetlenné válása óta tart. Athén azóta

akadályozza Macedónia nemzetközi elismerését

ezen a néven, és ezzel az ország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, és a NATO-ba való felvételét is.

A névvita lényege, hogy Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert Görögország északi – Macedóniával szomszédos – részét is hasonlóan, Makedóniának hívják. Macedónia Görögországban hivatalos neve: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság.

Zavar az Erőben

A polgári védelemért felelős görög miniszter ugyanakkor nem volt ennyire együttérző a zavargó migránsokkal az idomeni menekülttábor körüli fokozódó feszültségről beszélve a dühödt migránsok radikalizálódására figyelmeztetett.

“Akiket ma látnak, azok a holnap dzsihadistái”

– fogalmazott a Skai görög hírtévének nyilatkozva.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tüntetőkkel szemben a hatóságoknak átgondoltan kell fellépniük.Níkosz Toszkasz arra utalt, hogy a kétségbeesett emberek között az iszlám szélsőségesek bajtársakat próbálhatnak toborozni.

A macedón biztonsági erőknek könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével sikerült megfékezniük vasárnap az Idomeni görög falu közelében lévő táborból érkezett migránsok kétszeri rohamát a határkerítés ellen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül, a távolból figyelte az eseményeket.

Emberi jogi szervezetek szerint az akcióban mintegy 300 migráns és 23 rendőr sebesült meg. A bevándorlók közül kétszázan légzési gondokkal küszködnek, sok embert pedig a gumilövedékek sebesítettek meg.

A hevenyészett idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. Ők Athén buzdítása ellenére vonakodnak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. A balkáni útvonal lezárása miatt összesen több mint 50 ezren rekedtek Görögország területén. Az idomeni tábort körülvevő környék polgármestere azt követelte, hogy május végéig számolják fel a menekültszállást.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »