Görögkatolikus családi nap Felsőregmecen – KÉPRIPORT

A felsőregmeci görögkatolikus cigány közösség számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy programjaik központi része a Szent Liturgia. Így történt a június 29-én, szombaton rendezett családi napon is. Az eseményről Oroszné Obbágy Rita, a Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottja, a Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda vezetője írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Kora reggeltől folytak az előkészületek, hogy a szertartás végén együtt tudjanak étkezni. Sőt a terepet már előző nap rendezte Mundér Attila és családja.

Így a Miskolci Egyházmegye Cigánypasztorációs Bizottságának két tagja egy önkéntessel, és a helyi Vojvodáné Arankával hamar nekiláthattak a főzésnek.

Közben délelőtt kézműveskedés zajlott, de amikor Lipusz László parókus és az általa meghívott két atya, Trescsula László és Orosz István megérkezett, a harangszóra – mindent felfüggesztve – imádkozni mentek a kápolnába.

A liturgia után pörkölt és tészta volt az ebéd.

Az alapanyagokért Csejoszki Szabolcs atyát illeti köszönet, a kenyérért Kozmáné Marikát, az üdítőkért, savanyúságért a helyi önkormányzatot.

Délután folytatódtak a programok. A legnagyobb sikere talán a gyöngyfűzésnek volt. De gyerekek és felnőttek nagyon élvezték a tombolát is.

Hírdetés

A kisebbek játékokat, édességeket, a szülők-nagyszülők cukrot, lisztet stb. nyerhettek.

Lelkesen turkáltak az asszonyok a Karitász által küldött ruhanemű között – nagy segítség a családoknak, ha csak egy-egy darabbal kevesebbet kell megvásárolni. Mindenütt sok a kisgyerek.

A megmaradt ételt családonként hazavihették vacsorára a résztvevők, ezt is nagyon hálásan fogadták.

Ritka, hogy egy ilyen program után valaki írásban is megköszöni a szervezést. Balogh Erzsike hétfőn azt írta: „Én nagyon jól éreztem magam, élményekkel értem haza és feltöltődve! Tetszettek a programok… férjem is jól érezte magát, és mondta nekem, nem hogy minden héten vagy havonta lenne ilyen rendezvény! Nagyon segítőkészek voltak a vendégek, beletették szívüket-lelküket!”

Ez a dicséret Bartáné Valikának és Kozmáné Marikának szól, akik önkéntes segítőként hátukon vitték a mindenkinek nagy élményt nyújtó programot.

S mindenek előtt hála Istennek, aki megadott minden feltételt ehhez!

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »