Görög elnök: Macedóniának nincs helye az EU-ban

Görög elnök: Macedóniának nincs helye az EU-ban

Elképzelhetetlennek és megengedhetetlennek nevezte Prokopisz Pavlopulosz görög elnök hétfőn a migránsok ellen egy nappal korábban alkalmazott macedón rendőri erőszakot.

„A menekültekkel szembeni ilyen viselkedéssel a szomszédunknak sem az EU-ban, sem pedig a NATO-ban nincs helye” – közölte egy sajtókonferencián az államfő.

Szkopjéban válaszul azt vetették a görög hatóságok szemére, hogy tétlenül, távolról szemlélték a súlyos incidenst, és a rendőrök semmit se tettek annak érdekében, hogy véget vessenek neki. Macedónia szerint mintegy háromezer migráns vett részt a zavargásban és próbált meg erőszakkal bejutni az országba. A szkopjei külügyminisztérium közlése szerint folyamatosan kérik a görög féltől az illegális bevándorlásról szóló információk megosztását és a hasonló incidenseket megelőző intézkedéseket.

A mostani bírálat nem számít újdonságnak. A feszültség Athén és Szkopje között Macedónia 1991-es függetlenné válása óta tart. Athén azóta akadályozza Macedónia nemzetközi elismerését ezen a néven, ezzel az ország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését és a NATO-ba való felvételét is.

A névvita lényege: Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert Görögország északi – Macedóniával szomszédos – részét is hasonlóan, Makedóniának hívják. Macedónia Görögországban hivatalos neve: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság.

A polgári védelemért felelős görög miniszter eközben az idomeni menekülttábor körüli fokozódó feszültségről beszélve a dühödt migránsok radikalizálódására figyelmeztetett. „Akiket ma látnak, azok a holnap dzsihadistái” – fogalmazott a Skai görög hírtévének nyilatkozva. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tüntetőkkel szemben a hatóságoknak átgondoltan kell fellépniük. Toszkasz arra utalt, hogy a kétségbeesett emberek között az iszlám szélsőségesek bajtársakat próbálhatnak toborozni.

A macedón biztonsági erőknek könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével sikerült megfékezniük vasárnap az Idomeni görög falu közelében lévő táborból érkezett több száz migráns kétszeri rohamát a határkerítés ellen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül, a távolból figyelte az eseményeket.

Emberi jogi szervezetek szerint az akcióban 300 migráns és 23 rendőr sebesült meg. A bevándorlók közül kétszázan légzési gondokkal küszködnek, sok embert pedig a gumilövedékek sebesítettek meg.

A hevenyészett idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. Ők Athén buzdítása ellenére vonakodnak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. A balkáni útvonal lezárása miatt több mint 50 ezren rekedtek Görögország területén. Az idomeni tábort körülvevő környék polgármestere azt követelte, hogy május végéig számolják fel a menekültszállást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »