Görgey Artúrra emlékeztek a csehországi magyarok Prágában

Görgey Artúrra, az 1848-49-es magyar szabadságharc fővezérére és neves vegyészre emlékeztek szombaton Prágában a csehországi magyarok a hadvezér honvédtábornok halálának 100. évfordulója alkalmával

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A megemlékezést a prágai székhelyű Görgey Artúr Társaság (GAT), valamint a csehországi magyarok legnagyobb szervezete, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) közösen szervezte.

Az ünnepi rendezvény Görgey Artúrnak a prágai belvárosban 2012-ben állított emléktáblája megkoszorúzásával vette kezdetét. Görgey ebben a házban lakott 1845 és 1848 között, amikor vegyészetet tanult a prágai Károly-Ferdinánd Egyetemen. Vegyészkedésének eredménye a laurinsav felfedezése, amely például a szappan egyik fontos összetevője. A cseh és magyar nyelvű prágai tábla ezért elsősorban a vegyész Görgeynek állít emléket.

Prágai tartózkodása végén Görgey meg is nősült, feleségül vette Adéle Aubouint, tanára és barátja családjának francia nevelőnőjét.

Palágyi I. György, a GAT elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Görgey Artúr nemcsak az 1848-49-es magyar szabadságharc hős fővezére volt, hanem a laurinsav felfedezésével a kémia történetébe is beírták a nevét.

Az ünnepi megemlékezés Görgey Gábor Görgey című darabjával zárult, amelyet a Dráfi Mátyás neves felvidéki magyar színész alapította és vezette révkomáromi Teátrum Színházi Polgári Társulás adott elő.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »