Gondolatébresztő kávék

Gondolatébresztő kávék

Esős őszi reggelen az éjjeliszekrényen matatva a telefon ébresztőjét szinte szemnyitás nélkül szundira állítom. Azt hiszem sokunk számára ismerős élethelyzet. Legtöbbször úgy érezzük, hogy a reggeli kávénk nélkül nem is száll vissza belénk a lélek, s ha megkérdezik tőlünk milyen az ideális kávé, legtöbben csak annyit válaszolunk: erős. Mi lenne azonban, ha a reggeli kávénk nem csak a felkeléshez szükséges „lórúgás” szerepét töltené be, hanem segítene agyunknak még tevékenyebben működni. A nootropikumokkal dúsított kávék készítői nem kisebb célt tűztek ki maguknak, mint egy ilyen, elsőre talán utópisztikusan hangzó kávé elkészítését.

Mik is azok a nootropikumok?

Kezdjük az elején és ismerjük meg kicsit jobban a nootropikumokat, vagy másnéven „okosdrogokat”.  A nootropikumokról röviden talán annyit mondhatnánk, hogy olyan anyagok, melyek pozitív hatással vannak gondolkodásunkra, memóriánkra és segítik a tanulásunkat.

A mindenki által jól ismert koffein maga is egy nootropikum, amelyről tudományos jártasság nélkül is mindnyájan tudjuk, hogy stimulálja az idegrendszerünket. Azt talán már kevesebben ismerjük, hogy a koffein mindezt úgy éri el, hogy az idegsejtek receptoraihoz kapcsolódik az adenozin helyére, ami egyszerűsítve azért felelős, hogy „álmosodást” érezzünk. A koffein azzal, hogy az adenozint „kitúrja” épp ezt a hatást gátolja, így segíthet átlendülni egy nehéz irodában töltött nap holtpontján.

Legtöbbünk reggeli kávéadagja – legalábbis ahogy elképzeljük
http://www.tecnomovida.com

A koffein mellet azonban rengeteg kevésbé ismert, változatos hatásmechanizmusú nootropikum létezik. A teljesség igénye nélkül ilyenek az L-triptofán, a GABA, mely természetes relaxánsként működik, a DMAE mely a koncentrálóképességet segíti, ide tartoznak a B3, B6 és B12 vitaminok is, melyeknek az agyunk egészséges működésének megőrzésében van szerepe, vagy az L-theanin amely a zöld teában is nagy mértékben megtalálható.

Kávé mint étrendkiegészítő

Hírdetés

 

Fotó: http://www.happysmartcoffee.com/

Mivel napjainkban egyre nagyobb megterhelés nehezedik a munkavállalóra, az okoskávék fejlesztői olyan megoldásokat szerettek volna kínálni, melyek egyrészt mérsékelik a túlzott kávéfogyasztásunk hatását, másrészt elősegítik agyunk optimális működését. Előbbi eléréséhez például a legkifizetődőbb kombináció a zöldtea és kávé szimultán fogyasztása. A már fentebb említett L-theanin ugyanis mérsékli a túlzott kávéfogyasztás után jelentkező izzadást, remegést, esetleg stresszes állapotot.

A szorongás, vagy akár az enyhe depresszió mérséklésének egy útja lehet a B-komplexek bevitele, melyek a szépkorúak számára különösen fontosak, mivel az ő szervezetükben már csökkent a felszívódásuk. De beszélhetünk az L-triptofánról is, amely szerotoninná, az egyik ismert boldogsághormonná alakul, mely az önbizalmat növeli, de szerepe van a jó alvásban is.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az L-triptofánt bevihetjük lazac, dió, vagy egyes magvak fogyasztásával is, azonban általában természetes étrendünkkel ez nem sikerül optimálisan. Ezenkívül ahhoz, hogy az L-triptofán szerotoninná alakulhasson, szükségünk van B6-vitaminra, ami már az előbb említett B-komplex része.

Talán ezekből az összefüggésekből már látható, hogy egy jól összeállított étrenddel kellemesebben tudjuk átvészelni a napi megpróbáltatásokat. Rohanó életünkbe azonban nehezen beilleszthető a rengeteg paraméter együttes figyelése és betartása. Nincs időnk a kávé mellé zöldteát inni, majd egy marék dió után bevenni a B-komplexet (mivel a B-vitaminokban gazdag sör fogyasztása reggelente nehezen megoldható). Egy jól választott nootropikum “koktélt” tartalmazó kávéval azonban mindez könnyedén beilleszthető a napi rutinunkba.

 

Kováč Barnabáš

Nyitókép: https://www.coffeedetective.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »